“Als de dealflow niet toeneemt, dan zullen een aantal kleinere fusie- en overnamepartijen het moeilijk krijgen of er zelfs mee ophouden”, zegt Elmer Jutte van zakenbank Sequoia. Eric Wijs, zakenbankier bij Lincoln International, komt tot eenzelfde conclusie: “Als er geen ruimte is voor kleine M&A boutiques, dan verdwijnen ze”. De eerste maanden van 2010 zijn er nog minder deals gesloten dan in 2009, zo blijkt uit de fusie- en overnamedatabank van OverFusies.nl. Als deze lijn wordt doorgetrokken ziet het er dus somber uit voor de kleinere boutiques
Het afgelopen jaar heeft Nederland er veel onafhankelijke zakenbanken bij gekregen. Veel van deze adviseurs werkten hiervoor bij ABN Amro en zijn opgestapt na de overname van RBS. Ook zijn er partijen opgezet vanuit de gedachte dat klanten behoefte hebben aan zakenbanken die gefocused zijn op onafhankelijk advies en zonder de koppeling aan kredietverlening. Typische voorbeelden van deze zakenbanken zijn Quore Capital, Albacore Partners, FBM Mahler en Oyens & Van Eeghen. In een eerder artikel op Overfusies.nl gaf Maarten Bijnen van Albacore Partners aan dat er mogelijk een consolidatieslag op komst is onder kleinere fusie- en overnameadviseurs.
Wijs ziet een mogelijke consolidatieslag onder fusie- en overnameadviseurs niet snel gebeuren. Volgens hem is het risico levensgroot om teveel voor goodwill te betalen bij een overname. “De kracht van dit zakenbanken ligt vaak in het netwerk van personen. De kans dat belangrijke personen vertrekken is relatief groot, waardoor je als overnemende partij met niets achterblijft”. Volgens Wijs gebeurde dit ook toen ING in 1995 de zakenbank Barings kocht.
Als de krapte op de fusie- en overnamemarkt aanhoudt, hoeft dat volgens Wijs niet meteen het einde te betekenen voor veel overnameadviseurs. “Als er minder werk is, dan wordt er gewoon minder verdiend”.
Boutiques blijven bestaan
Jutte zit op dezelfde lijn als Wijs. Volgens hem zal de krapte op de markt voor fusies en overnames niet leiden tot een consolidatieslag. “Je zult eerder zien dat mensen overstappen of iets anders gaan doen.” Jutte is er overigens van overtuigd dat er in de toekomst overnames begeleid blijven worden door onafhankelijke overnameadviseurs, omdat er latente behoefte is aan onafhankelijk advies in een groot aantal situaties. “Corporate finance boutiques hebben een bewezen bestaansrecht”, aldus Jutte. “Boutiques met een focus en van goede kwaliteit dingen ook gewoonweg mee in het verkrijgen van opdrachten in concurrentie met de grote, geïntegreerde, zakenbanken”.
Beide bankiers zien voor hun eigen bedrijven nog geen problemen. Volgens Jutte is er bij Sequoia meer dan voldoende werk en wordt er nog nadrukkelijk gezocht naar nieuwe mensen om het bestaande team uit te breiden. Wijs ziet de M&A-markt zelfs weer aantrekken. Volgens hem waren er de afgelopen maand beduidend meer bedrijven die pitches uitschreven voor overnameopdrachten.