“In mijn buurt heeft een vijfde van de bewoners zijn baan verloren”, zegt Kees Koetsier. Hij is partner bij advocatenkantoor NautaDutilh en sinds 2004 werkzaam op het kantoor in New York. Hij zag veel mensen in zijn omgeving geraakt worden door de crisis. Kantoor New York had in het voorjaar van 2009 een erg rustige periode, maar door een verschuiving van M&A naar herstructureringswerk bleef er nog genoeg te doen.
Vanaf een plasmascherm aan de wand kijkt Kees Koetsier de videoconferencing-room van NautaDutilh Amsterdam in. Hij constateert dat de medewerkers van de Nederlandse kantoren in New York redelijk ongeschonden de crisis zijn doorgekomen. Bij de Amerikanen ligt dat anders. Koetsier geeft een voorbeeld van een vriend die binnen een jaar twee keer van baan moest wisselen. Hij werkte eerst bij zakenbank Bear Stearns, die kwam in problemen. Hij stapte over naar Lehman Brothers, die kort daarop failliet werd verklaard.
Amerikanen zijn rasoptimisten
Koetsier merkt dat er veel partijen zijn die denken dan de M&A markt weer op gang komt, maar ziet Amerikanen wel als “echte rasoptimisten”. Zelf heeft hij geen hooggespannen verwachtingen, maar hij ziet wel mogelijkheden. “Er zijn veel investeringsfondsen met een goed gevulde oorlogskas. Daar moeten ze op termijn iets mee doen. Daarnaast is er een leger van zakenbankiers die deals willen sluiten. Dat heeft ook invloed op de M&A markt.”
Naast de verandering van werkzaamheden, ziet Koetsier ook andere gevolgen van de crisis. Een groot verschil met de Nederlandse werkcultuur is dat de Amerikaanse advocaat altijd beschikbaar is voor zijn cliënt. Volgens Koetsier is, als gevolg van de crisis, de druk op de advocaat om zich dienstbaar op te stellen nog groter geworden. Hij vindt het zelf een prettige manier van werken. “Toen ik in New York aan de slag ging, was het hier razend druk. Ik werd iedere avond en ieder weekend bezig gehouden. Ik vondt dat heel mooi, maar mijn vrouw wat minder”, aldus Koetsier.
Ook in het informele cirquit ziet Koetsier een cultuurverschil. “De Amerikanen zijn zeer hartelijk. Als je bij een receptie komt waar je niemand kent, spreken mensen je snel aan. Het is hier meer geaccepteerd dat je voor je werk netwerkt. Men zou juist gek opkijken als je dat niet doet. Iedereen is hier op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”
Los van de Amerikaanse arbeidsethos, gaat het er bij NautaDutilh New York erg Nederlands aan toe. “Sinds kort staan bij ons de pakken hagelslag en de potten pindakaas weer op tafel.” Voorheen bestelden ze naar Amerikaanse wijze de lunch bij locale salad bars en lunchrooms, maar dat beviel niet erg. “Je moest iedere dag bestellen. Mensen komen te laat, en dan is de helft is er weer niet. Dat is gewoon niet handig.”
Dit is een artikel in een serie over Nederlandse dealmakers in het buitenland