De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft woensdag de eisen van aandeelhouders van Océ ongegrond verklaard, de aandelen van kerncentrale Borssele moeten in publieke handen blijven en Spyker-topman Victor Muller heeft tot 24 maart de tijd om zijn belang in Spyker terug te brengen tot onder de 30%. Een overzicht van de recente ontwikkelingen in fusie- en overnameland van KSU-website OverFusies.nl.
De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag de eisen van aandeelhouders van Océ ongegrond verklaard. Hiermee lijkt de laatste barrière voor de overname van de printerfabrikant door het Japanse Canon van de baan. Meerdere aandeelhouders hebben in de afwachting van de uitspraak van de Ondernemingskamer hun aandelen nog niet aangeboden onder het bod van Canon.
Lees verder over de overname van Océ
De aandelen van kerncentrale Borssele moeten in publieke handen blijven. Dat heeft het Hof in Arnhem maandag bepaald in een hoger beroepzaak die energiebedrijf Essent heeft aangespannen. Energiebedrijf Delta, eigendom van verschillende overheden, heeft zich beroepen op de statuten van de kerncentrale waarin is bepaald dat de centrale in publieke handen moet blijven. Het Hof geeft Delta hierin gelijk, waardoor Essent zijn aandeel van 50% in de centrale niet kan doorverkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE. Essent overweegt nog in cassatie te gaan, omdat het vindt dat RWE de meest geschikte eigenaar is voor de centrale.
Spyker-topman Victor Muller heeft tot 24 maart de tijd om zijn belang in Spyker terug te brengen tot onder de 30%. Als hij dat niet doet, dan moet hij volgens de biedingsregels van de Wet op het financieel toezicht (WFT) een bod doen op alle aandelen van Spyker. Muller bezit nu een aandeel van 39% in het fonds, mede als gevolg van de overname van het pakket aandelen van de Rus Vladimir Antonov.
Er komt een consolidatieslag op de eiermarkt. Het aantal eierhandelaren en -pakstations in Nederland zal tussen nu en 2015 omlaag gaan van honderd naar veertig. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een gisteren verschenen sectorstudie naar de eiermarkt. Volgens ING zullen de grotere bedrijven in de markt hiervan profiteren. ING verwacht dat de top 4 in snel tempo doorgroeit, onder meer door overnames in het segment daaronder.
Lees verder over de mogelijke winnaars van de consolidatieslag
ING moet 30% van de af te stoten onderdelen voor 2013 hebben verkocht. Dit blijkt uit het definitieve herstructureringsrapport van de Europese Commissie. Van de EU moet ING verschillende onderdelen afstoten als gevolg van de staatsteun die de bankverzekeraaar heeft ontvangen. Wanneer de bankverzekeraar vóór eind 2013 minimaal 30% van de te verkopen onderdelen naar de beurs heeft gebracht, dan mag van de Europese Commissie de rest wellicht later worden verkocht. De te verkopen onderdelen zijn de verzekeringstak, de Amerikaanse internetbank en het Nederlandse WestlandUtrecht. ING gaf in februari bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat het beursgangen van de te verkopen onderdelen voorbereidt.
Olieconcern Shell heeft nadere invulling gegeven aan eerder aangekondigde plannen om voor $10 miljard bedrijfsonderdelen te verkopen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times maandag. Shell gaat op zoek naar een koper voor onder andere de Europese LNG-activiteiten (vloeibaar gemaakt aardgas) en voor gasvelden in de Noordzee, ter waarde van $2 à $3 miljard. Het olieconcern reageert met de verkoop op de slechte cijfers van 2009. Shell heeft dat jaar vooral verlies gemaakt in de divisie downstream, waaronder raffinage valt. Ook zullen er nog duizend banen worden geschrapt.
Het Nederlandse beleggingsfonds Theta Legends Fund wil op termijn een notering verkrijgen aan de beurs in Amsterdam. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van uitspraken van de beheerder van het fonds, Theta Capital Management.