“Waarom komen al deze mensen bij elkaar?” Pim Baljet, bestuursvoorzitter van de ‘nieuwe’ zakenbank Oyens & Van Eeghen (O&vE) beantwoord zijn eigen vraag: “Omdat er vraag naar is.” Volgens Baljet en de nieuwe directeur Corporate Finance Services Pieter van Steenbergen is het niet toevallig dat juist nu bekende namen als Wilco Jiskoot, Jan Kalff en Wiet Pot de bestaande private wealth management activiteiten van Oyens & van Eeghen hebben uitgebouwd met corporate finance activiteiten. Sinds begin dit jaar heeft financieel dienstverlener IMC zijn belang in O&vE teruggebracht, en hebben 15 vermogende families en particulieren een aandeel in het O&vE gekocht.
”Wij zetten ons niet af tegen de grootbanken”, zegt Van Steenbergen. “Er zijn klanten die zich niet prettig voelen bij het idee dat hun financieel adviseur mogelijk andere belangen heeft.” Volgens Baljet hebben grootbanken momenteel veel aandacht voor hun eigen bedrijfsvoering. Als gevolg van de crisis en onder druk van overheid en publieke opinie zijn de banken gedwongen naar zichzelf te kijken. Dit levert voor de onafhankelijke adviseur en zakenbankier, naast het ontbreken van gedwongen winkelnering, een comparatief voordeel op.
Het duurt wellicht nog even voordat O&vE dit voordeel kan benutten, want Baljet en Van Steenbergen draaien overuren bij het opzetten van de nieuwe zakenbank. “Het zijn drukke tijden”, aldus Van Steenbergen. Volgens Baljet begon het allemaal in 2008 toen Wiet Pot als directeur van IMC een plan lanceerde om dochteronderneming O&vE anders te positioneren.. Pot deed een beroep op zijn netwerk, en daaruit zijn de huidige directie en raad van commissarissen voortgekomen.
Lombard Odier en RBS
Baljet werkte tot eind 2007 als algemeen directeur en partner van Lombard Odier toen hij begin 2009 voor O&vE werd gevraagd. Van Steenbergen werkte bij RBS. Zijn overstap was deels het gevolg van een veranderende focus van RBS. “Ik realiseerde mij gaandeweg dat RBS zich terugtrok uit mijn markt, de privately held en mid cap bedrijven. Ik kon toen kiezen voor, of naar een andere grootbank of specialiseren.” Het werd specialiseren.
Nauwe samenwerking bestuur en commissarissen
De corporate governance structuur van O&vE is zodanig opgezet dat Baljet en van Steenbergen zeer nauw samenwerken met de raad van commissarissen (RvC) van O&vE. “Wij kunnen onze plannen goed spiegelen met de RvC en zij verlenen ons toegang tot hun netwerk”, zegt Baljet. Volgens Van Steenbergen is de intensiteit van het overleg met de commissarissen “niet heel anders dan binnen de directie”. De suggestie dat de hechte samenwerking lijkt op een ‘one tier-board’ naar Brits model, waar bestuurders en commissarissen in hetzelfde bestuur zitten, verwerpen beide bestuurders. “De verantwoordelijkheiden van de bestuurders en commissarissen zijn bij ons strikt gescheiden. Wij zijn de executives, de commissarissen de non executives”, aldus Baljet.
Beide bestuurders kennen in Nederland geen ander bedrijf dat eenzelfde model als O&vE hanteert. Baljet vergelijkt de statuur van het nieuwe O&vE met het vroegere Pierson, Heldring & Pierson. O&vE zal zich niet gaan specialiseren in een bepaalde sector. “Wij willen klanten niet laten vallen als hun sector wat minder ‘sexy’ is”, aldus Steenbergen.
De bestuurders verwachten dat O&vE in mei dit jaar zo´n veertig medewerkers heeft. Hiervan zullen tien á twaalf man zich bezighouden met fusies en overnames. De andere medewerkers houden zich bezig met vermogensbeheer en werk gerelateerd aan de bank en bankvergunning.