“In 2007 verkochten we bedrijven met multiples die nu echt niet meer voorkomen”, zegt Marc Renne van participatiemaatschappij Nimbus. Het is de tweede bijeenkomst van de Overnamesociëteit op woensdagmiddag in het Philips Stadion. De aanwezige investeerders, corporate finance-adviseurs, advocaten en ondernemers zijn het met elkaar eens: it’s a buyers market.
Na Renne neemt Joris Heerkens van Phidelphi Corporate Finance het woord. Hij geeft een presentatie over een populaire deal met veel bieders. PhiDelphi organiseerde in 2007 een ‘controlled auction’ voor de verkoop van een retailbedrijf. De kopers buitelden over elkaar heen om het hoogste bod op tafel te kunnen brengen. Bij het closing diner sprak de uiteindelijke koper Heerkens aan: “Je hebt op scherp gespeeld, volgende keer huur ik jou in.”
Renne en Heerkens komen tot de conclusie dat hun verhaal er één is uit de ‘hay days’ van vlak voor de kredietcrisis. Nu is het niet meer mogelijk. Investeerders krijgen er de financiering niet meer voor rond en verkopers wachten af. “Het is de natuurlijke drang van een private equity-bedrijf de leverage zo groot mogelijk te maken, maar daar geven de banken nu geen ruimte meer voor”, aldus Renne.
Anticyclisch kopen
Toch zijn er wel partijen die mogelijkheden zien. Renne geeft aan dat Nimbus nu anticyclisch bedrijven koopt. Zo hebben ze onlangs de Zwitserse kantoormeubelfabrikant Sitag gekocht van Samas, terwijl kantoormeubelen nu nauwelijks verkopen. “Natuurlijk met een behoorlijke discount”, aldus Renne. Jurgen van Olphen van investeringsfonds TransEquity Network geeft in de naborrel aan dat ze nog genoeg te doen hebben. Zij kopen juist bedrijven die in de problemen zijn geraakt want daar liggen nu goede kansen.
Voor de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) is het zaak om bedrijven veilig door de crisis te loodsen. “Wij hebben een noodfonds opgericht om goede bedrijven door de crisis te helpen”, zegt Paul ter Heegde van BOM. De BOM participeert met het fonds vooral in typen bedrijven waar er weinig van zijn in de regio Brabant en die in tijdelijke financiële nood zitten.
De Overnamesociëteit is een initiatief van Rob Hendriks van Banning Advocaten en Bart Scholten van ABN Amro. Hendriks is tevreden over de opkomst: “Na de eerste sessie kregen we telefoontjes van mensen die er niet bij konden zijn of ze de volgende bijeenkomst wel mochten bijwonen. Blijkbaar voldoen we hiermee aan een behoefte.”
De volgende bijeenkomst van de Overnamesociëteit vindt plaats in september.