In 2006 was er een overnamegolf in de thuiszorg. Dit blijkt uit onderzoek van Overfusies.nl. Ziekenhuisfusies beleefden hun hoogtepunt in 2000. Zorgfusies leveren niks op, maar toch blijft iedereen maar fuseren. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft al aangegeven open te staan voor een aparte toets voor fusies in de ziekenhuiszorg.
Klein is fijn
CDA-kamerlid Jan de Vries gelooft niet in ziekenhuisfusies. De kamervragen van Jan de Vries worden ondersteund door de feiten. Uit onderzoek van Roland Berger Stategy Consultants blijken kleine ziekenhuizen beter te presteren. De kwaliteit van de zorg is beter en de financiële prestaties van kleinere ziekenhuizen doen niet onder voor die van de grote fusieziekenhuizen. Consultant Robin Alma geeft aan dat de fusiebedrijven niet in staat zijn synergievoordelen te behalen. Dit komt mede door de beperkte macht van besturen ten opzichte van de sterke positie van specialistengroepen. Hierdoor kan het bestuur voorgenomen plannen vaak niet volledig uitvoeren.
Fusiegolf ziekenhuizen
Ondanks de geringe voordelen van zorgfusies is er flink gefuseerd. Volgens onderzoek van zorgconsultants Gupta Strategists hebben er de afgelopen tien jaar 21 ziekenhuisfusies plaatsgevonden. In de periode 1998-2002 fuseerden er gemiddeld drie ziekenhuizen per jaar.
Fusiegolf thuiszorginstellingen
Thuiszorginstellingen hebben het voorbeeld van de ziekenhuizen gevolgd. In de database van Overfusies.nl zijn er sinds 2005 veel fusies in de thuiszorgsector te vinden. In 2005 waren er vier thuiszorgfusies en in 2006 maar liefst zes. De teller staat in 2007 pas op één.
Niet fuseren maar samenwerken
Zorginstellingen lijken zich te realiseren dat een fusie niet nodig is om de beoogde schaalvoordelen te behalen. Het Bronovo, ’t Lange Land, Medisch Centrum Haaglanden en Het Groene Hart werken al een jaar aan een consortium om schaalvoordelen te behalen en de medische zorg te verbeteren. Ze blijven allen zelfstandig opereren.