Notaris Ten Brink uit Dieren wordt in verband gebracht met grootschalige faillissementsfraude. In een reeks faillissementen hielp de notaris een verdachte ondernemer met het transporteren van aandelen en het wijzigen van statuten. Andere notarissen raakten ook betrokken, maar weigerden na argwaan hun diensten te verlenen. Ten Brink: “Vanwege de Notariswet mag ik er niet op ingaan. Ik heb me te houden aan mijn geheimhoudingsplicht.”
Volgens onderzoek van het FD zijn er vijftien aandelentransacties bekend die via het kantoor van Ten Brink verlopen. Telkens was de koper een in Duitsland gevestigd bedrijf: M. Dewinden & Zn BV. Dewinden is op 20 juli van dit jaar failliet verklaard.
Geurt te Biesebeek is curator in die zaak, en reageert op het artikel in het FD: “Ik kan geen onzin vinden in de krant. Het lijkt op gedegen onderzoek.” De eigenaar van Dewinden, ene Jan Wagemans, is onvindbaar, zegt Te Biesebeek. Voor stappen tegen de betrokken notaris is het nog te vroeg, voegt hij toe. Wagemans, waarvan betrokkenheid van 27 faillissementen vaststaat, is inmiddels onderwerp van onderzoek van het Functioneel Parket. Hij wordt gezien als een stroman.
De notaris Ten Brink wil niet ingaan op de zaken waar hij mee in verband wordt gebracht: “Vanwege de notariswet mag ik er niet op ingaan. Ik heb me te houden aan mijn geheimhoudingsplicht.” Hij had vanochtend het artikel in de krant ook nog niet gelezen.
Andere notariskantoren zijn openhartiger over de zaken die ze voor Wagemans regelden. Ze kregen argwaan, en namen afscheid van hem. Deze kantoren benadrukken verder dat deze vorm van fraude soms moeilijk is te ontdekken.
De KNB heeft Ten Brink gevraagd om opheldering, maar nog geen antwoord gekregen, zegt een woordvoerder desgevraagd.