De Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap organiseert op 5 november in Amsterdam een internationaal symposium over marktwerking binnen het notariaat. Volgens directeur Liesbeth van der Marck is die discussie nodig, ook al is de Notariswet – en ook de marktwerking – waarschijnlijk niet meer terug te draaien. “Een symposium waarbij het draait om de wetenschappelijke benadering van het thema, is wel degelijk op zijn plaats.”
Sinds de Notariswet in 1999 werd geïntroduceerd, moet de notaris zich steeds meer gedragen als een ondernemer. Dat lokt al jaren felle discussies uit over de voor- en nadelen van de marktwerking in het notariaat. De Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap biedt tien jaar na invoering van de Notariswet “een podium om argumenten uit te wisselen en gezamenlijk tot aanbevelingen te komen”.
De marktwerking in het notariaat is niet meer terug te draaien, vermoedt Van der Marck. “Dat is ook niet het punt van het symposium. Waar het om gaat is: eerst laat je de regulering vrij, en dan stuit je op problemen. Vervolgens scherp je die regulering weer aan om de zaak werkbaar te maken. Een symposium waarbij het draait om de wetenschappelijke benadering van dit thema is wel degelijk op zijn plaats.”
Tijdens het symposium geven diverse (inter)nationale specialisten van binnen en buiten het notariaat hun mening over het thema marktwerking. Aan het woord komen onder anderen bijzonder UvA-hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie prof. dr. B. Baarsma, raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden en voorzitter van de evaluatiecommissie van de Notariswet in 2005 A. Hammerstein, emeritus hoogleraar staatsrecht prof. dr. H.C.J. Isensee en mr. A. de Vries, oprichter van De Nieuwe Stempel.