BlackBerry is ook in de Verenigde Staten niet langer de door advocaten meest gebruikte telefoon. De iPhone is het merk voorbij gestreefd. Telefoons met besturingssysteem Android blijven nog wat achter. Tablets worden ook populairder; een derde van de advocaten gebruikt er een. Dat zijn enkele resultaten uit de 2012 Legal Technology Survey van de American Bar Association (ABA).
De ABA vroeg 5076 advocaten – van kantoren van verschillende grootte – naar het gebruik van smartphones, tablets, cloud computing, back-ups, e-discovery en social media.
Het meest gebruikte besturingssysteem op smartphones is Apple iPhone met 49,3 procent. Daarna komen Research in Motion BlackBerry (30,8%) en Google Android (18,4%). Microsoft Windows is nog niet zo populair in de juridische wereld, met 1,1 procent.
Uit recent onderzoek van Sdu Uitgevers kwam een vergelijkbare conclusie voor de Nederlandse advocatuur. Ook in Nederland is de iPhone de BlackBerry flink voorbij gestreefd. In Nederland gebruikt 57 procent van de advocaten een iPhone en is het percentage BlackBerry’s teruggelopen van 46 naar 14 procent. Hoe de verhoudingen vorig jaar in de VS lagen, wordt in het onderzoek van de ABA overigens niet vermeld.
Wel opmerkelijk: binnen de allergrootste Amerikaanse kantoren van 500 advocaten of meer is BlackBerry nog steeds de meest gebruikte telefoon. Daar is het percentage maar liefst 57.
33,1 procent van de advocaten gebruikt een tablet. Daarvan is 90,9 procent een Apple iPad. Wat betreft besturingssystemen voor computers, gebruikt 86 procent Microsoft-producten: Windows 7 (43,8%), Windows XP (36%), Windows Vista (5,1%), Windows 2000 (2,2%) en Windows 98 (0,7%). Apple Macintosh wordt gebruikt door 6 procent van de ondervraagde advocaten.
Ook leuk om te weten: onder de kantoren met 100 tot 499 advocaten gebruikt nog 1,9 procent een inbelverbinding. Gemeten over alle respondenten is dat 1,1 procent.