Advocaten worstelen met het beheren van de enorme hoeveelheid aan elektronisch opgeslagen informatie, zelfs in die mate dat ze er zaken door verliezen, een vertraging in een zaak oplopen of door een rechter een strafmaatregel kregen opgelegd. Dat stelt softwarebedrijf Symantec op basis van een onderzoek onder 5000 advocaten uit Europa, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder 500 Nederlanders. 58% van de Nederlandse respondenten vraagt om betere zoektechnologie waarmee elektronisch opgeslagen informatie kan worden geïdentificeerd en bewaard.
De helft van de ondervraagden (51 procent) geeft aan in de afgelopen drie maanden problemen te hebben gehad met het identificeren en terugvinden van elektronisch opgeslagen informatie. Omgekeerd geeft 98 procent van de 500 Nederlandse respondenten aan dat elektronisch opgeslagen informatie cruciaal is geweest in het succes van juridische zaken. “Deze resultaten tonen aan dat elektronisch opgeslagen informatie nu een centrale rol speelt in routinematige juridische zaken. 90 procent van de Nederlandse advocaten typeert het ofwel als cruciaal, ofwel als belangrijk voor hun dagelijkse werk,” aldus Peter Geytenbeek, landmanager van Symantec.
Op de vraag in hoeverre de Nederlandse advocaten op een succesvolle manier gebruik maken van elektronisch opgeslagen informatie, beweert 65% van de respondenten dat hun teams “volledig voorbereid zijn” om elektronisch opgeslagen informatie in te zetten bij belangrijke procesvoering of zaken rond compliance. Echter, 57 procent van de respondenten geeft aan te worstelen met de hoeveelheid aan informatie die zij moeten doorzoeken; 31% klaagt niet voldoende tijd te hebben om gedegen onderzoek te verrichten en 21% zegt gebrek te hebben aan voldoende goede technologie om op een efficiënte manier aan verzoeken te kunnen voldoen.
Op de vraag hoe dit opgelost kan worden, vraagt 58 procent specifiek om betere zoektechnologie waarmee elektronisch opgeslagen informatie kan worden geïdentificeerd, bewaard en verwerkt. “Ons onderzoek wijst uit dat advocaten het gevoel hebben goed voorbereid te zijn”, aldus Peter Geytenbeek. “Het feit dat alle ondervraagden zaken of juridische kwesties hebben verloren door moeilijkheden met het verzamelen van digitaal bewijs, toont aan dat er meer aandacht aan juridische processen moet worden besteed. Het goede nieuws is dat advocaten inzien hoe e-discovery-technologie digitaal bewijs efficiënt, kosteneffectief en bovenal beheersbaar kan maken.”
Het onderzoek is in augustus 2010 uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.