De Culemborgse Courant weigert Justitie gegevens te overhandigen van mensen die reageerden op berichtgeving over de ongeregeldheden tussen bewoners van Marokkaanse en Molukse bewoners in Culemborg. Bedrijfsjurist Marnix Kreyns van Koninklijke BDU Uitgevers kreeg brede steun voor deze stap vanuit de Nederlandse media. Naar verluidt heeft Justitie de vordering inmiddels ingetrokken.
De Officier van Justitie vroeg om de gegevens van alle bezoekers van de internetsite in verband met het onderzoek naar de gewelddadigheden begin januari in de vorm van een vordering. De Culemborgse Courant besteedde uitgebreid aandacht problemen in de wijk Terweijde tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. De reacties van sommige bezoekers logen er niet om. Het OM in Arnhem bevestigde tegenover verschillende media de weigering van het huis-aan-huisblad.
Visexpeditie
Koninklijke BDU Uitgevers besloot na overleg met haar provider de data niet te overhandigen. “Toen ik doe vordering zag, dacht ik meteen: dit klopt niet. Dat Justitie zoiets vraagt, dat heb ik nooit eerder meegemaakt,” zegt Kreyns tegenover Bedrijfenjurist.nl. “Dit was een soort visexpeditie; alle gegevens opvragen en eruit vissen wat bruikbaar is.” Advocaat Daniël Schouwman van Axius Advocaten was het met hem eens.
Kreyns is directiesecretaris bij BDU en tevens lid van het bestuur van de Raad voor Journalistiek. Van oorsprong is Kreyns journalist. Hij heeft zowel Rechten als Communicatiewetenschappen gestudeerd. Na een tijd bij BN de Stem (toen: De Stem in Breda) te hebben gewerkt, kwam hij terecht bij Koninklijke BDU Uitgevers, waar hij voor verschillende nieuwsbladen en het dagblad De Barneveldse Krantwerkte. De directeur van BDU vroeg hem vervolgens of hij interesse had in zijn huidige functie. Nu combineert Kreyns zijn werk als directiesecretaris met zijn journalistieke achtergrond. De vordering van Justitie was een uitgelezen kans zich hard te maken voor de journalistieke rechten.
Brede steun
Koninklijke BDU Uitgevers stuurde een persbericht rond, en kreeg onmiddellijk steun van een uitgebreide lijst Nederlandse media en journalistieke organisaties. “Dat waren onder meer Trouw, de Telegraaf, De Pers, Nu.nl, Villamedia en Bits of Freedom. Een paar media hebben contact opgenomen met het OM. Een justitiewoordvoerder verklaarde toen tegenover verschillende media: ‘We laten het hierbij.’ Ik vermoed dat Justitie de vordering heeft ingetrokken, maar dat weet ik nog niet zeker.”