Gisteravond is Bedrijfsjurist, praktisch leidraad voor bedrijfsjuristen van Bernadette van Leeuwen gepresenteerd in boekhandel Donner in Rotterdam. “Het boek is bedoeld als praktische ondersteuning van de niet-juridische aspecten van bedrijfsjuridisch werk.” Een kort interview met de auteur.
Van Leeuwen is in 1990 gepromoveerd in het ondernemingsrecht, was daarna als advocaat werkzaam bij Loyens & Loeff en bij Landwell en werkte vervolgens zeven jaar als bedrijfsjurist bij Price Waterhouse Coopers (PwC). Nu heeft ze haar eigen bedrijf. Ze adviseert onder meer bedrijfsjuridische afdelingen over hun strategie en positie binnen de organisatie, en begeleidt juridische afdelingen bij veranderingsprocessen.
Hoe bent u op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
”Ik heb zeven jaar nagedacht over mijn inmiddels derde boek. Twee jaar geleden werd het plan concreter. Dat kwam vooral door mijn gesprekken met niet-juristen, zoals operational auditors en accountants, over de bedrijfsjurist. Hun vraag is: wat doet een bedrijfsjurist nou eigenlijk? Dat is voor hen vaak moeilijk te doorgronden.”
Waarom focust u juist op de niet-juridische aspecten van het bedrijfsjuridische werk?
”Er zitten zo veel niet-juridische, praktische kanten aan het werk van een bedrijfsjurist, bijvoorbeeld inzake het delen van kennis met collega’s, de vraag hoe een compliance-systeem moet worden ingericht en welke IT-ondersteuning handig is. Die praktische aspecten heb ik onderverdeeld in hoofdtaken en ondersteunende taken. De hoofdtaak is het preventief en reactief adviseren. Er moet heel veel gebeuren om die adviestaak te ondersteunen. De ondersteunende taken bestaan onder meer uit personeelsbeleid, ICT en know-how en het aansturen van externe advocatenkantoren.
Kunt u kort iets vertellen over de boekpresentatie?
”Ik geef een lezing. Daarbij ga ik in op de vraag waarin er ineens zo veel interesse is voor de bedrijfsjurist. Dat is denk ik omdat men steeds meer van bedrijfsjuristen verwacht, ook aan niet-juridische kennis en vaardigheden. Ik doel op de regeldruk vanuit de overheid en op ontwikkelingen als maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bedrijfsjurist heeft dan ook andere en nieuwe instrumenten nodig bij de uitoefening van zijn taak. Daarover gaat mijn boek.”