Het was hét verhaal in de KSU-nieuwsbrief Advocatie deze week, en wij denken dat het voor u als bedrijfsjurist ook interessant kan zijn: de ontwikkelingen binnen het notariaat van Boekel De Nerée. Daar vertrokken in korte tijd elf (kandidaat)notarissen. Boekel De Nerée zelf gaf een summiere toelichting, voor het overige bleef het echter stil. De eerder met onmin vertrokken notaris Koos van Reedt Dortland doorbrak deze week het stilzwijgen. “Een van de meest aansprekende notariaten van Nederland is binnen een jaar volkomen gemarginaliseerd.”
Van Reedt Dortland verliet Boekel De Nerée op 1 januari van dit jaar. Over de omstandigheden van zijn eigen vertrek wil hij niet veel kwijt. “Laat ik zeggen: wat zich heeft afgespeeld was niet chic, of meer Amsterdams gezegd, ik ben stevig genaaid door één van mijn toenmalige notariele partners. De sfeer was daarna compleet bedorven en toen de volgende vastgoednotaris, Lex Hartman, drie maanden later aangaf ook de kuierlatten te nemen, was een melt down van het notariele smaldeel van Boekel De Nerée onafwendbaar. Daardoor is binnen een tijdsbestek van nog geen jaar een eind gekomen aan wat decennia lang één van de meest aansprekende notariaten van het land is geweest,” aldus Van Reedt Dortland.
Binnen het notariaat van Boekel De Nerée zijn de vastgoednotarissen van oudsher de money makers, aldus de voormalige notaris.”Tegen dat geld heeft het kantoor nooit enig bezwaar gehad, wel raakte men steeds meer onder invloed van de in de media en politiek rondzingende verhalen over witwassen, en vreesde men reputatieschade.” Er speelden ook minder inhoudelijke argumenten een rol: “De corporate advocaten vinden het een aanfluiting voor het zakelijke imago van Boekel De Nerée dat de receptie regelmatig bevolkt wordt door particuliere kopers, al dan niet in korte broek en met kinderen of honden. ‘Corporate’ zal nu dus wel een zucht van verlichting slaken.”
Integratie
Integratie van advocatuur en notariaat is binnen Boekel De Nerée twintig jaar een heikel punt geweest. De woordvoerder van Boekel De Nerée stelde bij een eerdere gelegenheid dat die scheiding een erfenis is van de rechtsvoorgangers van Boekel De Nerée (advocatenkantoor Boekel Van Empel & Drilling en notariskantoor Mekking & De Nerée). De twee kantoren fuseerden in 1990. In 2003 werd Boekel De Nerée omgezet in een NV, maar de scheiding tussen de twee juridische beroepsgroepen bleef gehandhaafd. Nu komt daar, mede onder druk van de economische omstandigheden, een eind aan, aldus de woordvoerder.
Volgens van Reedt Dortland hebben de notariële ‘restanten’ (drie notarissen, waarvan er twee 60+ zijn) geen keus meer. “Het is voor hen kiezen of delen.”
Zelf heeft Van Reedt Dortland geen spijt van zijn vertrek uit het notariaat. Hij doet advieswerk voor verschillende opdrachtgevers. “Ik had het een beetje gehad met het notariaat. Ik noem Nederland wel eens de ‘D.D.R. aan de Noordzee’, waar nota bene geheimhouders zich zonder enige relevante oppositie tot “informelle Mitarbeiter” van de overheid hebben laten maken. Aan die cultuur zal ik nooit kunnen wennen. Uit eigener beweging is het natuurlijk moeilijk afscheid nemen, want je bent gebonden door de golden chains van het aantrekkelijke inkomen. Ik ben blij dat die ketens nu verbroken zijn.”