Uit ergernis over een onterechte naheffingsaanslag parkeerbelasting van de gemeente Amsterdam – waarmee al eerder een fout was gemaakt – eist een advocaat vergoeding van gemaakte proceskosten van 300 euro. Die kosten zou de advocaat gemaakt hebben omdat hij een collega-advocaat heeft ingeschakeld bij het maken van bezwaar. Vergeet het maar, zegt de rechtbank.
De rechtbank “kan niet inzien dat eiser voor het maken van bezwaar rechtsbijstand nodig heeft gehad. Noch het benoemen van de door de controleur gemaakte fout noch het verzoeken om een vergoeding van kosten van bezwaar vereist specifieke juridische kennis,” aldus de rechtbank Amsterdam in een op 31 oktober jongstleden gepubliceerde uitspraak.
De rechtbank vervolgt: “Gezien het door eiser zelf ingevulde formulierbezwaarschrift en de handtekening van eiser onder het bezwaarschrift van zijn gemachtigde vindt de rechtbank het bovendien niet geloofwaardig dat eiser daadwerkelijk kosten heeft gemaakt voor rechtsbijstand door een gemachtigde. Ook als sprake is geweest van ‘souffleren’ van eiser door zijn kantoorgenoot, of van adviseren, kan de rechtbank dit niet anders zien. Collegiaal advies is nog geen beroepsmatig verleende rechtsbijstand als bedoeld in artikel 1, onder a, van het Besluit proceskosten bestuursrecht.”
De rechtbank overweegt ‘ambtshalve’ dat zij wel begrip heeft voor de irritatie van de advocaat over de onterechte naheffingsaanslag, een fout die bovendien niet voor het eerst is gemaakt. “Ook zo’n herhaalde fout kan echter geen reden zijn om verweerder (de gemeente Amsterdam, red.) ‘als straf’ proceskosten te laten betalen.”