Het kwam als een complete verrassing voor advocatenkantoren: Kluwer neemt contentintegrator Legal Intelligence over. Wij vroegen advocatenkantoren wat ze vinden van de overname. Alle ondervraagden zijn het met elkaar eens: de hamvraag is of Legal Intelligence werkelijk in staat is om onafhankelijk te blijven. Zo niet, dan dondert het concept van contentintegratie in elkaar, vrezen ze. “Legal Intelligence komt nu heel erg in de invloedssfeer van één van de contentleveranciers. Ik ben erg benieuwd hoe andere leveranciers daar op gaan reageren.”
Door Lucien Wopereis
Kluwer zegt in het persbericht over de overname in allerlei toonaarden dat de onafhankelijkheid van Legal Intelligence is gewaarborgd: “Legal Intelligence blijft na de overname als onafhankelijke organisatie opereren.” Frank Vrancken Peeters, CEO Kluwer in datzelfde persbericht: “(…) Met als helder uitgangspunt dat we de onafhankelijke positie van Legal Intelligence handhaven.” En tot slot Evert de Pender van Legal Intelligence: “Belangrijk voor onze klanten is dat Legal Intelligence zelfstandig blijft opereren.”
Concurrent Sdu – tevens eigenaar van deze website – lijkt sceptisch. “We hebben van de nieuwe situatie, waarbij Kluwer volledig eigenaar is geworden van Legal Intelligence, kennis genomen. Wij beraden ons op de te nemen vervolgstappen. Van een onafhankelijke positie als ’third trusted party’ zoals Legal Intelligence zich afficheert en wat klanten altijd is voorgehouden, is nu immers geen sprake meer.”
Bestaansrecht
Wat denken de afnemers van de overname? Informatiemanager Sandy Smid van Bird & Bird stelt dat de hele deal valt of staat met onafhankelijkheid. “The proof of the pudding is in the eating. Zonder onafhankelijkheid heeft een contentintegrator geen bestaansrecht, dat is duidelijk. Er is op voorhand geen aanleiding om te veronderstellen dat die onafhankelijkheid in het geding is. Legal Intelligence is tot dusver een betrouwbare partner gebleken.”
Hoofd informatiedienst Mieke Steinberg van Houthoff Buruma denkt dat Kluwer een goede slag heeft geslagen. “Met Legal Intelligence hebben ze innovatief vermogen binnengehaald. Maar een heikel punt is natuurlijk dat ze de belangen van andere contentaanbieders moeten waarborgen. Doen ze dat niet, dan gaan er problemen ontstaan. En dat mag niet gebeuren.”
Steinberg heeft in het verleden nauw samengewerkt met Evert de Pender om Legal Intelligence van de grond te krijgen. “Ik zag destijds veel mogelijkheden in contentintegratie, en we hebben hard gewerkt om mensen over de streep te trekken, intern én extern. Nu is contentintegratie een begrip geworden.”
Terug bij af
Kennismanager Menno Ong, hij zit bij zowel Höcker als Boels Zanders en is tevens bestuurslid van het Platform Advocatenkantoren Uitgevers Contacten, weet nog niet wat hij er van moet denken. “Enerzijds is het verheugend dat Kluwer eindelijk iets ziet in contentintegratie. Anderzijds komt Legal Intelligence nu heel erg in de invloedssfeer van één van de contentleveranciers. Ik ben erg benieuwd hoe de andere leveranciers daar op gaan reageren.”
Een mogelijk scenario, aldus Ong: Sdu levert niet meer aan Legal Intelligence, en Kluwer stopt daarop met concurrent Rechtsorde. “Dan zijn we terug bij af. Dat zou een zeer, zéér onwenselijk gevolg zijn.”
Kennismanager Jammie Dikkers van CMS Derks Star Busmann is het helemaal met Ong eens dat het niet zover mag komen. “Wij zijn klant van Rechtsorde, en volgens het persbericht van Kluwer verandert er daar helemaal niets. Dat zullen we moeten afwachten. Zeker is dat contentintegratie moet blijven: we kunnen eenvoudigweg niet meer zonder.”