De Bredase advocaat Erik Thomas wacht eerst af wat het openbaar ministerie gaat doen, daarna zal hij zien of hij zich zorgen moet maken over de gevolgen van het woordje ‘sukkel’. Een financieel rechercheur die gehoord werd in het onderzoek Caribe, waarin Thomas advocaat was van een van de verdachten, klaagde Thomas aan voor belediging. Het OM besloot niet te vervolgen, omdat het voorval zich ‘in besloten kring’ voordeed. Het gerechtshof besloot anders in een artikel 12-procedure. Thomas: “De rechercheur ziet wel de splinter in mijn oog, maar niet de balk in zijn eigen ogen.”
Het was aanvankelijk alleen een verzuchting, die zelfs niet in het proces-verbaal werd opgenomen omdat de rechter-commissaris het niet had gehoord. En rechercheur O. hoorde het ook niet helemaal goed. Vandaar dat hij vroeg wat Thomas zojuist zei. De advocaat vond dat hij het dan maar hardop moest herhalen.
Hij is er niet trots op, en had ook liever gezien dat het anders was gelopen. Maar de agenten van het Caribe-onderzoek hebben hun werk volgens Thomas ontzettend slecht gedaan. Thomas en de advocaten van andere verdachten hadden de politie tijdens het verhoor het vuur na aan de schenen gelegd. Vast was immers komen te staan dat enkele dienders hadden gelogen tegen de rechter-commissaris en dat er was gerotzooid met het dossier. Toen rechercheur O. daar omheen bleef draaien en de toch duidelijke vragen maar niet wilde begrijpen, leunde Thomas achterover, keek naar het plafond en mompelde: “Pfff, sukkel”.
De rechercheur deed alsof het zo klaar was als een klontje, legt Thomas uit. In 2008 liep een groot onderzoek naar een aantal verdachten van hennephandel. Negen verdachten waren daarvoor aangehouden, maar ook weer naar huis gestuurd. Toen er een Turkse verdachte opdook die zei dat het niet om hennep maar om heroïne ging, werden de verdachten opnieuw opgepakt en in de cel gezet. “Maar de enkele verklaring van de Turk zegt niets over de andere verdachten. Bovendien heeft hij de verklaring niet ondertekend en zelfs later herroepen,” aldus Thomas.
Andere conclusies
Volgens rechercheur O. was het echter eenvoudig. “Als je op die pagina van het dossier kijkt en op die, kan het niet anders dan dat het gaat om heroïne,” zei hij volgens Thomas. “Maar het dossier liet ook andere conclusies toe.” De agenten die gehoord werden, waaronder rechercheur O., draaiden om de beschuldigingen van de advocaten heen en de spanning liep op. ‘Sukkel’ was de druppel. “Meneer O. heeft het nogal hoog opgenomen. Er wordt wel gezegd dat dat komt omdat hij verbolgen was over de wijze waarop hij en zijn collega’s werden bejegend.”
Toen de Deken – bij wijze van bemiddeling – vroeg of hij excuses wilde maken, heeft Thomas voorgesteld dat er eerst een gesprek kon plaatsvinden. Daar is het om ook voor Thomas onduidelijke redenen echter nooit van gekomen.
Thomas wil de kwestie zeker niet ‘futiel’ noemen, zoals te lezen was op een andere website. “Ik heb inderdaad ‘sukkel’ gezegd, en ik zal de eventuele gevolgen ervan dragen. Maar de agent ziet wel de splinter in mijn oog, maar niet de balk in zijn eigen ogen. Ze hebben zodanig slecht hun werk gedaan, door niet te zoeken naar de waarheid, dat ik niet zomaar mijn excuses zal aanbieden. Ik wacht af wat het OM doet, en ik zal me verweren. Nogmaals, ik wil best de gevolgen dragen, maar ik ga er wel tegenwicht tegen bieden.”