Nederlandse fusie- en overnameprofessionals verwachten voor het komende jaar de meeste interesse voor Nederlandse bedrijven vanuit Azië (37%) en Noord-Amerika (37%), gevolgd door Noord-Europa (20%) en de Benelux (17%). Dit blijkt uit de Fusie- en overnamebarometer van accountantskantoor PwC. Daarmee zet de stijgende trend met betrekking tot een groeiende interesse uit Azië en Noord-Europa zich voort, en wordt er een scherpe terugval verwacht van overnames vanuit de Benelux.
De fusie- en overnamebarometer is een enquete die is uitgezet onder 64 functionarissen, zoals financieel directeuren en M&A-managers, die een actieve rol spelen bij acquisities.
Volgens Oscar Kinders, managing partner van de transactions group van PwC, richten steeds meer Chinese bedrijven hun vizier op buitenlandse overnames. De Chinese investeringen richten zich vooral op technologie, grondstoffen, landbouw en logistiek. Hun groeimarkt betreft met name de binnenlandse markt als gevolg van de toenemende koopkracht van Chinezen zelf. China investeert volgens Kinders veel in natuurlijke hulpbronnen om daarmee zijn toevoer zeker te stellen. Verder investeert het flink in technologie, om zo te kunnen concurreren met Westerse merken. Volgens Kinders willen Westerse bedrijven door de lage economische groei vooral consolideren ten behoeve van efficiencyvoordelen en kostenbesparingen.
De barometer bevestigt de stijgende trend met betrekking tot de Chinese aandacht: volgens een meerderheid (55%) gaan Aziatische partijen hun kansen pakken op de Nederlandse overnamemarkt. Ongeveer de helft (48%) denkt dat overnames door grote buitenlandse partijen leiden tot het vertrek van Nederlandse hoofdkantoren, en dus werkgelegenheid. De respondenten verwachten verder in meerderheid (55%) dat door de toename van overnames door buitenlandse investeerders, zoals staatsfondsen (sovereign wealth funds), ook de politieke gevoeligheden toenemen. De discussie met betrekking tot oneerlijke concurrentie is daar een voorbeeld van.
Toch wil Kinders de Chinese investeringen wat relativeren. “Ongeveer 6% van alle buitenlandse investeringen kwam het afgelopen jaar op conto van Chinese bedrijven. Eind vorige eeuw waren er periodes dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk samen tot wel 50% van de jaarlijkse buitenlandse investeringen voor hun rekening namen.”
Kopen en gekocht worden
Aziatische bedrijven zijn in opkomst als koper, maar andersom ziet 33% van de respondenten ook mooie overnamekansen in Azië. Oost-Europa en de Benelux staan met 30% ook in de belangstelling. Deze landen worden als de meest interessante markten gezien voor Nederlandse overnames. Om in een omgeving van lage economische groei, zoals momenteel in Nederland, toch waarde te creëren zullen op consolidatie en schaalgrote gerichte deals de overhand hebben, zo verwacht 69% van de respondenten.
Meer deals in 2011
Nederlandse fusie- en overnamespecialisten verwachten dat de stijgende trend op de overnamemarkt, die in de 2e helft van dit jaar is ingezet, in 2011 zal doorzetten. Vooral de industriële- en technologiesector mogen op extra aandacht rekenen. Volgens de barometer zag 51% van de specialisten het afgelopen jaar een herstel van de fusie- en overnamemarkt, tegenover 4% die het herstel zag uitblijven. Daarnaast steeg het aantal respondenten dat het komende jaar meer fusies en overnames binnen de eigen sector verwacht: van 48% naar 62%. Het aantal respondenten dat een daling verwacht, nam af van 14% naar 8%.
De verwachting met betrekking tot een toename van overnames door Nederlandse partijen steeg ten opzichte van vorig jaar, namelijk van 33% naar 51%. De overnamespecialisten verwachten ook meer bedrijfsovernames door buitenlandse partijen: 41% voorspelt dat het aantal fusies en overnames door buitenlandse partijen op de Nederlandse markt zal stijgen. Vorig jaar was dat 33%.