Faillissement van de maand Juni, in deze door Legal Insolve gesponsorde rubriek: Weyl Beef. De grootste runderslachterij van Nederland ging op 20 mei failliet. Het moment kwam voor betrokkenen in de veewereld als een donderslag bij heldere hemel. Het blijkt een faillissement dat met geheimzinnigheid is omgeven. Andere vleesverwerkers staan te popelen om de boedel op te kopen.
De Vleessector reageerde verbaasd over het moment van het op de fles gaan van het bedrijf. Bij Weyl werkten 650 mensen, van wie 400 in Enschede en 200 in Gronau. In Oldenzaal heeft het bedrijf een logistiek centrum. Bovendien is ook een slachterij met 250 mensen in Neuenhaus, Duitsland erbij betrokken.
In het kielzog van het faillissement, ging ook uitzendbureau KIWI over de kop. Maar: het ging net weer iets beter met de slachterij. Weyl Beef slachtte wekelijks tussen de zes- en zevenduizend runderen en leverde gehakt aan McDonalds en vlees aan Rusland. Banken zouden om onopgehelderde redenen de geldkraan dicht hebben gedraaid.
geldkraan
Hoe kan dat? Jaques Daniëls van DaniëlsHuisman advocaten is aangesteld door de rechtbank Almelo als curator. Daarnaast is ook Jeroen Stekelenburg van JPR advocaten bezig met het faillissement en werkt aan de andere kant van de grens een Duitse curator. “Mijnheer Daniëls is de komende twee weken niet op kantoor,” meldt zijn secretaresse. Een insolventiemedewerker zegt vandaag dat het dichtdraaien van de geldkraan door de banken nog niet opgehelderd is. “Dat wordt nog onderzocht.” En ze zegt dat een doorstart “hopelijk binnenkort een feit is”. Andere media schrijven dat vandaag een bod wordt uitgebracht.
Twee grote vleesverwerkers hebben hun interesse om de failliete boedel over te nemen officieel bevestigd. Van Drie, de grootste producent van kalfsvlees ter wereld, heeft wel oren naar een overname van de slachterij. Potentieel probleem is dat ze al zeer groot zijn geworden door jarenlange convergentie in de slachterijbranche. Eerder dit jaar kregen ze nog wel een fiat van de NMA om een concurrent over te mogen nemen.
De andere vleesgigant is VION: dat heeft jaarlijks een omzet van €9 miljard, en heeft 23.000 man wereldwijd in dienst, met het hoofdkantoor in Nederland. Ook hier zou de Europese mededingingsautoriteit een overname kunnen bemoeilijken. Andere media melden dat een conglomeraat van een tiental kleinere vleeshandelaren onder leiding van een Belgische veehandelaar zou ook gegadigde zijn.
Meer dan tien opkopers meldden zich al. Maar men is afwachtend, want mogelijk zitten er lijken in de kast bij Weyl.