Junior-advocate Elin Hilwig is als ‘ambassadeur’ voor de middelgrote advocatenkantoren lid van een groep die nadenkt over de vraag hoe diversiteit bij kleine en middelgrote kantoren hoger op de agenda kan komen. Hilwig raakte geïnspireerd door de vrouwen in de commissie die het al gemaakt hebben, en wilde zelf iets doen om te zorgen dat jonge advocaten niet voortijdig de advocatuur verlaten. Ondersteund door de diversiteitscommissie van de Orde van Advocaten en de Raad van Toezicht Rotterdam startte ze een pilot voor een mentorproject op: Ma-Donna. “Er is toch nog vaak sprake van een mannencultuur binnen kantoren.”
Hilwig, zelf ruim twee jaar werkzaam als advocate, vond haar voorbeeld in Zweden waar een soortgelijk project loopt. Haar doel is wel iets anders dan in Zweden, waar men het doet om vrouwen naar de top te krijgen. “Het doel van het Ma-Donna project is niet alleen om vrouwen te laten doorstromen naar de top. Het is breder, namelijk om vrouwen te behouden voor de advocatuur.” aldus Hilwig. “Ook voor de grotere kantoren.” Ze voeren het in Zweden overigens breder uit met het OM, de politie en rechterlijke macht.
Na een jaar of zes gewerkt te hebben in de advocatuur is er een uitstroom van vrouwen te zien. Dat is de vaak de tijd dat er keuzes worden gemaakt aangaande kinderen en carrière. “Er wordt vaak gedacht dat het niet gecombineerd kan worden, maar het kan best. Dan moet echter wel de cultuur veranderen,” zegt Hilwig. “Er is toch nog vaak sprake van een mannencultuur binnen kantoren. Daar hebben niet alleen vrouwen last van, maar ook de mannen zelf hebben soms moeite werk en privé te combineren.”
Veel vrouwelijke advocaten zijn zich er niet bewust van dat de obstakels waar ze tegenaan lopen met cultuur te maken hebben. Het is nuttig om de heersende spelregels te kennen, en daar kan een mentor nuttig werk verrichten, stelt Hilwig. “Omdat de mentor altijd iemand is van buiten je eigen kantoor, kun je vrijuit spreken. Daarom is het hebben van een patroon tijdens de stage niet genoeg, want één van de issues waar je tegenaan loopt, kan ook de patroon zelf zijn.” Vertrouwelijkheid is dan ook de basis in de gesprekken zegt ze. “Je kantoorgenoten hoeven niet eens te weten dat je meedoet en één keer per maand luncht met je coach.”
Band opbouwen
In Zweden is men heel positief over het project. Het al zo populair dat niet iedereen kan meedoen, aldus Hilwig, die zelf Zweedse roots heeft. Het blijkt dat het niet alleen de junior-advocaten verder helpt, maar dat de mentoren zelf het heel leuk en interessant vinden om een band op te bouwen met een jonge advocate.
Als er voldoende aanmeldingen binnen zijn, wordt er gekeken wat goede matches zijn. Op 27 april is de openingbijeenkomst op het Rotterdamse kantoor van NautaDutilh. Hiervoor zijn een gelijk aantal junioren en mentoren uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst wordt het speed-dating concept toegepast. Na afloop kunnen voorkeuren worden opgegeven en wordt er gematcht. Tussentijds wordt er een evaluatie gehouden. Aanmelden kan tot 1 april.
De bedoeling is dat mentor en junior elkaar minstens acht keer per jaar ontmoeten, in de pilot die een jaar gaat lopen in het arrondissement Rotterdam. Het Ma-donna project is bedoeld voor vrouwelijke advocaten die tot zeven jaar in de advocatuur werkzaam zijn. Voor de mentoren wordt gedacht aan vrouwen die langer dan tien jaar in het vak werkzaam zijn.
Voor meer informatie kunt u mailen naar ma_donna_Rotterdam@yahoo.com
Het inschrijfformulier staat hier
Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.rechtenstudie.nl