Van Ewijk Van de Wouw Advocaten uit Den Bosch en Oss is niet meer, de vennoten zijn na een samenwerkingsverband van maar liefst 24 jaar uit elkaar. Van Ewijk heeft het kantoor in Oss overgenomen, en de voormalige partners delen nog het pand in Den Bosch. Over het hoe en waarom van de splitsing, verschillen de heren van mening. Welles: “Omdat hij van plan is zijn eigen praktijk af te bouwen, wil hij snel groeien voordat hij de praktijk verkoopt.” Nietes: “Ik wil mijn praktijk niet afbouwen, dat klopt niet.”
De splitsing van Van Ewijk Van de Wouw Advocaten is sinds 1 januari 2010 een feit. Egbert Van Ewijk en Jos van de Wouw delen nu in Den Bosch de voordeur. Het is de twee niet gelukt de 1000 vierkante meter kantoorruimte te verhuren, en het pand is van hen samen. Een lastige situatie, zo lijkt het. Zeggen de voormalige partners elkaar wel gedag? “Absoluut,” zegt Ewijk. “En het gaat nog verder dan dat: vorige week hebben we nog een uur koffie zitten drinken.” Van de Wouw formuleert het zo: “We vechten elkaar niet de tent uit.”
Van Ewijk heeft alle advocaten meegenomen, zegt hij. “Wij zijn nu met z’n zevenen, de achtste komt eraan.” Alle cliënten zijn volgens Van Ewijk gebleven bij de advocaten die hun zaken in behandeling hadden. Zijn voormalige partner is met slechts twee stagiaires van het oude kantoor achtergebleven, aldus Van Ewijk. Van de Wouw daarover: “Ik werk nu met vier juristen samen, zoals u op mijn website kunt zien. Twee daarvan zijn inderdaad stagiaires. We zijn op zoek naar meer medewerkers.”
Nieuwkomers
Op 1 januari 2008 begon de ellende met het aantreden van twee nieuwe partners. Precies een jaar later werd het sluimerende conflict op de spits gedreven door de heer Voermans, ook een nieuwkomer. Op dit punt zijn Ewijk en Van de Wouw het met elkaar eens. Voermans verliet het kantoor enkele maanden later, in november. Ook een tweede nieuwe partner is inmiddels vertrokken.
De nieuwkomers en Van de Wouw wilden snel groeien, zegt Van Ewijk. Hijzelf niet. Dat is wat hem betreft de kern van het conflict. Een ruzie wil hij het niet noemen. “Het ging fout toen de nieuwe parnters eigen lijn doorvoerden, met steun van Van de Wouw.” Waarom Van de Wouw voorstander was van een snelle groei, weet Ewijk wel. “Van de Wouw is 61. Omdat hij van plan is zijn eigen praktijk af te bouwen, wil hij snel groeien voordat hij de praktijk verkoopt. Het gaat dus om een economisch belang.” Zelf heeft Ewijk andere prioriteiten. “Ik vind juist dat je de organisatie, de sfeer en de benadering van het kantoor moet handhaven. Door snelle groei gaat het karakter van het kantoor verloren.”
Niet waar
Over de kern van het conflict wil Van de Wouw op zijn beurt eigenlijk niets zeggen; dat heeft hij volgens eigen zeggen beloofd. “We hebben ruzie gehad. Waarom? Dat kan beter binnenskamers blijven. Als fatsoenlijke mensen onder elkaar.” Bovendien is het een complex verhaal, zegt hij. “Er is een dag voor nodig om uit te leggen wat er aan de hand is, dat gaat niet over de telefoon.” Als hij al iets zegt, moet dat op zijn kantoor. “Want dan kan ik u open en eerlijk in de ogen kijken.”
Na enig aandringen wil Van de Wouw er telefonisch toch ook wel iets kwijt. Het conflict, zegt hij, speelde niet tussen hem en Van Ewijk. De twee partijen bestonden uit de vertrokken en achtergebleven vennoten. “Oftewel: de heer Molier en de heer Voermans aan de ene kant, en mevrouw de Koning, de heer Van Ewijk en mij aan de andere kant.” Van de Wouw weerspreekt Ewijk’s verklaring over het “economische belang”. “Zijn versie strookt niet met de feiten. Ik wil mijn praktijk niet afbouwen, dat klopt niet. Bovendien zijn alle besluiten binnen het kantoor genomen op basis van een unanieme stemming. Ewijk had zijn veto kunnen gebruiken, maar dat heeft hij niet gedaan.”