Rond deze tijd vraagt iedereen zich natuurlijk vertwijfeld af: wat doet de concurrentie met Kerst? Is hun kerstpakket luxer, hun kerstdiner duurder, hun dj hipper? Om wat duidelijkheid te scheppen zet Advocatie.nl een aantal kerstactiviteiten voor u op een rij. Over worstenbroodjes, karaokesets en zelfgemaakte kerstverhalen. En oh ja: de goede doelen. Een rondgang langs een aantal willekeurig gekozen advocatenkantoren.
Bij Kneppelhout en Korthals gaan de voetjes van de vloer in dancing Riva. Kantoormedewerkers krijgen een kerstpakket waarvan een bijdrage naar kinderkankerstichting Kika gaat, plus de optie de gehele waarde van hun kerstpakket naar Kika te sturen. Hoeveel medewerkers hun fles wijn, luxe kaasjes en bonbons opofferen voor de zieke kinderen, is niet bekend.
Wel bekend is de opbrengst van Kneppelhout’s kerstkaartenactie. Van elke verzonden kerstkaart gaat 20 cent naar ‘Vrienden van het Sofia’, het kinderziekenhuis in Rotterdam. De actie levert volgens een woordvoerder zo’n 500 euro op, oftewel het uurloon van één dure advocaat.
Worstenbroodjes
Bij Holla Poelman worden kerstgeschenken naar keuze uitgedeeld onder het genot van “worstenbroodjes en warme chocolademelk”. Medewerkers kunnen op het intranet zelf kiezen uit maar liefst twaalf verschillende kado’s, waaronder een “karaokeset, een sieraad voor de dames, een lichtgevende koeler, een wijnpakket of een donatie voor het goede doel” – alwéér Kika. Vijftien procent van Holla-medewerkers hebben met pijn in hun hart afstand gedaan van karaokeset of lichtgevende koeler, en de Kika-kindjes krijgen daarmee een warm kerstfeest bezorgd.
Holla Poelman organiseert daarnaast een kerstdiner in een restaurant in Oosterwijk en een quiz met de titel ‘Ik houd van Holla’, waarin drie teams – één voor elke Holla-vestiging – tegen elkaar ten strijde trekken.
Zelfgemaakt Kerstverhaal
Voorafgaand aan een reeks spetterende festiviteiten houdt Ekelmans en Meijer een borrel “in de eigen bruine kroeg”. Traditiegetrouw draagt een van de kantoorgenoten vervolgens een zelfgemaakt kerstverhaal voor. De afgelopen jaren was steevast een partner de pineut, dit jaar heeft de feestcommissie iemand van de administratie aangewezen. De persoon in kwestie mocht trouwens bedanken voor deze eer, het gaat hier dus niet om dwangarbeid.
Vervolgens vindt het traditionele kerstdiner plaats, “met prima eten op kantoor zelf”. Het hele kantoor wordt “omgebouwd en aangekleed”, vertelt een ingewijde. Daarna begint al om 22: 00 uur de kantoordisco met ingehuurde dj die “radio 538-hits draait”. Kantoormedewerkers krijgen vier uur de tijd om elkaar te imponeren met hun dance moves; om 02: 00 uur is de disco afgelopen en kan men weer naar huis.
Ook bij Ekelmans en Meijer krijgt iedereen een kerstpakket. Hun relaties moeten het dit jaar doen zonder kerstkaart. De 5000 euro die het kantoor aldus bespaart, gaat naar een goed doel dat de medewerkers zelf kiezen op het intranet.
Nooit uitbundig
Over Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn kunnen we kort zijn. Hier mogen medewerkers zelf kiezen voor een wijnpakket, traditioneel pakket, bon of goed doel. Verder wordt er een kerstborrel gehouden op kantoor. That’s it. “Wij vieren het nooit heel uitbundig,” verklaart een woordvoerder. “Dat zijn we traditioneel zo gewend.” Verschil moet er wezen.
Ook over NautaDutilh valt weinig te melden. Het grootste kantoor van Nederland houdt op alle locaties een kerstborrel. Iedereen krijgt een kerstpakket en er gaat wat geld naar goede doelen die medewerkers zelf gekozen hebben. De budgetten zijn geheim.
Dommerholt Advocaten organiseert elk jaar een kerstdiner voor alle medewerkers, “een soort gala”. Het kerstdiner van 2009 hebben ze al achter de kiezen; ze hebben met z’n allen “heerlijk gedineerd in Mooirivier in Dalsen”. Ook Dommerholt-medewerkers kunnen zelf bepalen wat ze mee naar huis nemen; een kerstpakket of een wijnpakket. Goede doelen, daar doen ze niet aan.