Tachtigduizend banen gingen er maandag wereldwijd verloren door de economische crisis, en ook de Amerikaanse en Britse advocatuur ontsnappen niet aan de ontslaggolf. Na Clifford Chance kondigt nu ook LinkLaters ontslagen aan. Wat is er gaande bij Nederlandse vestigingen van de internationale kantoren? Het lijkt voorlopig mee te vallen, maar: “Iedereen wordt geraakt.” Een rondgang langs de grootste Amsterdamse Britten en Amerikanen.
In de Verenigde Staten en Engeland gaan advocaten er met tientallen tegelijk uit. Het laatste kantoor dat ontslagen aankondigde is Linklaters. Daar moeten mogelijk wereldwijd zeventig partners het veld ruimen. Donderdag maakt het kantoor bekend wie en waar.
Linklaters partner Martijn Koopal verwacht dat Amsterdam het droog houdt. “Wij zijn in Amsterdam nog relatief klein en een developing office. We merken wel dat het minder gaat. Onze cliënten worden geraakt door de crisis, dus wij ook. Maar ontslagen? Nee.”
Ook Clifford Chance kondigde deze maand gedwongen ontslagen aan. Daar moeten in Londen 80 advocaten weg. De inkomsten voor de 400 partners zakten in, soms wel met enkele tonnen tegelijk. Het kantoor vroeg verder van de partners om in totaal £60 miljoen, (£150.000 per partner) in de kas terug te storten om het eigen vermogen weer op peil te brengen, meldde Het Financieele Dagblad. Volgens het kantoor heeft die actie echter geen causaal verband met de crisis. Clifford Chance houdt iedere twee jaar een zogeheten capital call om de balans van het bedrijf gezond te houden.
Zwaartepunt
Mike Jansen, managing partner van de Amsterdamse vestiging van Baker & McKenzie verwacht geen ontslagen in Nederland. “Wij zitten anders in elkaar dan de Angelsaksische kantoren. Ondanks het feit dat we een internationaal kantoor zijn, ligt ons zwaartepunt in Europa en opereren wij als kantoor vrij autonoom. Als het slechter gaat in Londen, heeft dat geen direct effect op ons in Amsterdam.”
Volgens Jansen is de M&A wel minder, maar loopt de Private Equity nog redelijk door. “We zijn wel bezig met kostenbesparing en verschuiven hier en daar wel mensen naar onze recovery praktijk. De financiële klanten hebben ons ook nu nodig.” Ontslagen verwacht Jansen niet, maar hij voorziet dat 2009 een minder jaar zal zijn en dat ze er harder voor moeten werken. “We hopen op 2010.”
Lekker bezig
Bij Freshfields is men gematigd positief. Managing Partner Robert ten Have: “Iedereen wordt door de crisis geraakt, maar ontslagplannen hebben we als geheel bij Freshfields en ook in Amsterdam niet. We zijn lean en mean. Het is wel rustiger in de transactiepraktijk, maar evengoed draaien we gewoon door.” Ten Have somt een rijtje overnames op dat Freshfields de laatste tijd op zijn palmares heeft bijgeschreven. “We zijn nog lekker bezig.”
Allen & Overy
”Ik geloof dat er in de perceptie van de media nu een soort tegenstelling is ontstaan tussen de Angelsaksische kantoren en die van eigen bodem,” merkt de kersverse bestuursvoorzitter Arnold Croiset van Uchelen op, gevraagd naar de gezondheid van Allen & Overy. “Het gaat meer om wat voor soort praktijk je als kantoor hebt. Je ziet dat kantoren met een brede praktijk het iets makkelijker hebben.” Van Uchelen beaamt dat het kantoor geraakt wordt, onder andere door het wegzakkende Pond Sterling, maar ook bij A&O Amsterdam geen ontslagen.
DLA Piper “ziet geen aanleiding om mee te werken” aan dit artikel. Amerikaanse partners van dat kantoor moesten onlangs een geldbedrag terug in de kantoorkas storten om het bedrijf weer wat gezonder te maken.
Update!
Zojuist heeft Linklaters Londen bekend gemaakt dat tussen de 100 en 120 city-advocaten weg moeten. Daar boven op moet ook 130 tot 150 man ondersteunend personeel vertrekken. Simon Davies, managing partner van Linklaterss, levert geen commentaar op de impact op de vestigingen buiten Londen. De verwachting is dat in totaal meer dan 35 partners weg moeten. misschien zelfs 70, voorspellen sommige Legal-watchers.