De rol van advocaat Arthur van der Biezen bij de heling van de vijf gestolen meesterwerken wordt door justitie nader onderzocht. “Hij is op dit moment geen verdachte in de zaak,” meldt het OM. Wel heeft de zaaksofficier bepaald dat Van der Biezen voorlopig geen toegang krijgt tot zijn cliënt, verdachte in de zaak van de kunstroof. Volgens het OM stapte Van der Biezen daarop zelf naar de pers.
Justitie zou volgens diverse media Van der Biezen deelname aan een criminele organisatie en medeplichtigheid aan het helen van de doeken ten laste leggen. Het Openbaar Ministerie (OM) geeft een andere uitleg aan de gang van zaken: “Er wordt Van der Biezen nog helemaal niets ten laste gelegd en hij is ook geen verdachte. De precieze rol van Van der Biezen wordt onderzocht,” aldus Mariska Wijbelt van het arrondissementsparket te Den Bosch.
Ze vervolgt: “Wat er is gebeurd, is dat Van der Biezen op grond van artikel 50 lid 2 Strafvordering als raadsman geen contact mocht hebben met zijn cliënt, de 69-jarige gearresteerde verdachte. De zaaksofficier heeft dat besloten omdat Van der Biezen uit het onderzoek mógelijk nog als verdachte naar voren zou kunnen komen. Van der Biezen is vervolgens zelf met zijn verhaal naar De Telegraaf gestapt. Wij hebben geen enkel belang bij het beschadigen van raadslieden,” aldus de zegsvrouw van het OM. Ze laat verder niets los over de eventuele rol van Van der Biezen bij de zaak.
Onder bepaalde omstandigheden kan een advocaat optreden als bemiddelaar om gestolen waar terug te brengen als het algemeen belang daarmee gediend is. Daar zijn wel regels aan verbonden.
Stijn Franken, de advocaat van Van der Biezen, liet dinsdagmiddag weten dat zijn cliënt naar eer en geweten en ook in overeenstemming met de gedragsregels heeft gehandeld. Van der Biezen zelf laat bij monde van zijn secretaresse weten niet te willen reageren.
Nog een kunstzaak: smokkel
Van Der Biezen is niet de enige advocaat die zich in de wereld van de schone kunsten beweegt. Vorige week werd bekend dat Eerste Kamerlid en advocaat Paul Russell wordt verdacht van kunstsmokkel. Hij zou in 2003 geprobeerd hebben om een pentekening van Rembrandt het land in te smokkelen. Hij werd gepakt en moest ruim €17.000 invoerbelasting betalen over de tekening die hij gekocht had in New York voor €335.750.
Russell betwist de aantijging. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad. Advocaat-generaal Van Ballegooijen stelt in zijn in april gepubliceerde advies aan Hoge Raad dat Russell de tekening gewoon had moeten aangeven bij de douane, die overigens op voorhand getipt was over Russell’s kostbare handbagage.
De Douanekamer van het gerechtshof in Amsterdam oordeelde eerder dat Russell’s beroep tegen de invoerheffing onterecht was. Russell is niet bereikbaar voor commentaar op de zaak.