Deze herfst introduceert NautaDutilh een nieuw soort partner: de associate partner. Deze vorm moet de oude salary partner gaandeweg vervangen. Nauta start ook een nieuwe praktijkgroep die anticipeert op de gevolgen van de kredietcrisis.
Bestuursvoorzitter Marc Blom legt uit waarom de salary partner verdwijnt: “Jaren geleden hebben we al besloten om geen nieuwe salary partners meer te benoemen. Die rol was niet duidelijk gedefinieerd, en er werd niet voldoende selectief met de benoemingen omgegaan. Nu zijn de criteria voor de associate partner harder en duidelijker. Is dit iemand voor de toekomst, iemand die voor lange tijd bij Nauta wil werken? Het gaat erom dat je goede mensen hebt. Wij willen talent erkenning geven in de rol van associate parters en hen aan NautaDutilh binden omdat ze een bijzondere toegevoegde waarde en expertise hebben voor de organisatie, bijvoorbeeld vanwege een juridische specialiteit of een academische carriere.”
De beslissing of je al dan niet associate partner of equity partner wordt, is niet iets dat door alleen het kantoor wordt besloten. “Dat is een samenspel tussen kantoor en kandidaat, waarin duidelijk wordt wat de beste koers voor iemand is,” aldus Blom. Sinds 2005 zijn enkel equity partners benoemd.
Volgens Blom is de beslissing geen salary partners meer te benoemen niet nieuw zoals Legal Week vorige week schreef. Van Blom mogen de bestaande salary partners, dat ook gewoon blijven. Er zijn er nu nog negen over, vooral in België.
Het Engelse blad meldde ook dat het aantal equity partners gedaald is van 92 naar 54. Dat is onjuist. Het aantal Equity partners bij Nauta is nu 84. In oktober worden de eerste associate partners benoemd.
Herstructurering en Insolventie team
Nauta kondigde deze week verder aan met een nieuwe servicegroep Restructuring and Insolvency te komen. Nauta anticipeert hiermee op de gevolgen van de kredietcrisis, en wat er nog komen gaat. Insolventiespecialist en partner Robert van Galen gaat leiding geven aan de groep, die in de hele Benelux uit twintig personen zal bestaan.
De nieuwe werkgroep is een samenvoeging van bestaande praktijkgroepen die zich met insolventie, financiering en herstructurering bezighouden. Robert van Galen: “We zien een grote instroom van werk, naast de traditionale insolventies, maar nu vooral in de adviesfase. We hebben de expertise gebundeld van drie praktijkgroepen, waarvan het werk elkaar raakt. Vanouds doen we herstructureringen in de grijze zone. Dat wil zeggen bij bedrijven die niet failliet zijn maar waarbij het wel slechter gaat.”
Hij vervolgt: “Ons bereiken steeds meer geluiden dat het inderdaad minder gaat vanwege de kredietcrisis. Denk daarbij aan financieringscontracten die straks aflopen, en die als gevolg van de crisis moeilijk een herfinanciering kunnen krijgen. Verder hebben private equity partijen, als opkopers van vorderingen, ook interesse getoond. We denken dat we met deze geïntegreerde aanpak en een stevige procespoot, onze cliënten goed kunnen bedienen.”