Equens ontstond in 2006 vanuit een fusie met het Duitse TAI; daarvoor ging de onderneming door het leven als Interpay, en daar weer voor (vóór 1994) als onder meer de Bankgirocentrale. “Thans wikkelen we in Nederland en Duitsland rond de 7 miljard betalingen per jaar af” zegt Guido Bamberg, general manager legal van Equens op het hoofdkantoor te Utrecht. De onderneming maakt zich op voor de omzetting naar een Europese vennootschap, de SE. “Als echte Europese onderneming willen we graag ook een Europese uitstraling, maar het is een ingewikkeld en juridisch ingrijpend traject,” aldus Bamberg.
Door Micha Kat
Bamberg kwam in 2000 vanuit de Rabobank over naar Equens, destijds nog Interpay. Equens wordt aangestuurd door de drie Nederlandse grootbanken Rabo, ING en – nog steeds, ook nog na de overname – ABN Amro, samen met de Duitse DZ Bank en het Belgische KBC. DZ Bank en KBC bekleden drie van de negen commissariaten; de andere zes zijn gelijkelijk verdeeld over de drie genoemde Nederlandse banken.
De fusie met de Duitsers – aan een Italiaans project wordt thans gewerkt – past volgens Bamberg binnen de consolidatieslag die zich op dit moment op de Europese markt voor betalingsverwerkers afspeelt. Een markt die de burger vooral kent via electronic banking en de pinautomaat, de transacties die worden afgehandeld met de ‘debitcard’ (de gewone bankpas). Interpay ‘deed’ vroeger ook de creditcard-betalingen, maar die zijn in 2004 afgestoten aan PaySquare. Ook verwerkte zij betalingen die op papier werden aangeleverd. Deze activiteit is overgedragen aan Unisys.
De ‘Europese consolidatieslag’ heeft alles te maken met de invoering van SEPA: Single European Payment Area, een ambitieus project van de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie waarbij het binnen de EU ‘net zo makkelijk moet worden te betalen als te bellen’. Bamberg: “Equens wil binnen de EU haar positie als top SEPA-speler behouden en verder uitbouwen.” Bij Equens werken thans rond de 900 mensen: in Nederland 700, in Duitsland 200.
De Legal Function
Bamberg: “Onze juridische afdeling is meegekrompen met de onderneming en we hebben thans – naast mijzelf – zes juristen in huis: vier hier, twee in Duitsland. Ik geef leiding aan deze club en ben daarbij een vliegende kiep die her en der inspringt.”
In de Interpay-tijd overheerste het mededingingsrecht en was er de confrontatie met de NMa, die Interpay beschuldigde van misbruik van machtspositie. Bamberg heeft special hiervoor een Grotius-opleiding Mededinging gevolgd. “De ellende begon in 2003 toen we boetes kregen opgelegd, maar de betreffende NMa-beschikking is in beroep vernietigd.” Kern van de zaak was het probleem dat het betalen via de PIN aanvankelijk nauwelijks van de grond kwam. Interpay heeft dat doorbroken door Albert Heijn – die als pionier wel PIN wilde accepteren – kortingen te geven. Andere retailers zoals Laurus kwamen daartegen met claims in het geweer, maar ook die claims zijn uiteindelijk afgewezen.
Thans is Bamberg met zijn mensen vooral bezig met M&A (eerst de Duitse fusie en nu dus de komende samenwerking met de Italianen) en governance-issues als gevolg van de nieuwe verhoudingen met de Duitsers. Bamberg: “De Duitse DZ Bank is met 33% thans de grootste aandeelhouder in Equens NV. De Duitsers wilden op het gebied van de governance een aantal zaken vastleggen. Daar zijn we hier een tijd mee bezig geweest.” Bamberg besteedt ook de nodige tijd aan management en coaching en gaat eens in de maand naar Duitsland (Frankfurt). Daarnaast zit hij in het Extended Management Team van elf man (het gewone MT heeft vijf leden).
Het Legal Team
De twee senior juristen in Utrecht zijn Gerard Waaijer en Anne den Oudsten. Waaijer verdeelt zijn tijd tussen het voeren van het secretariaat over het pensioenfonds en het managen van grote contracten, voornamelijk met IT-ondernemingen voor de outsoucing van IT-diensten. Anne den Oudsten ondersteunt marketing/sales en behandelt de contracten met klanten. Met de grote banken worden afzonderlijke contracten afgesloten, maar de kleinere vormen een ‘inkoopcombinatie’. Beide senior-juristen springen ook regelmatig bij op andere punten waar Bamberg nadere ondersteuning nodig heeft.
Patrick Beijdorff houdt zich vooral bezig met arbeidsrecht, sociale plannen, CAO en klachtenregelingen en Nicoline Boers met inkoop, leasing, automatisering en beveiliging.
In Duitsland werkt Robert Huke (inkoop, corporate zaken) en Hans-Georg Pelster voor vooral klantcontracten en juridische apecten rond de uitbouw van SEPA.
Legal issues: de SE
Reeds ter sprake kwam het mededingingsrecht, de M&A en de governance-issues. Een vierde punt van grote aandacht dat thans speelt is de ‘Europese fusie’ tussen de Duitse AG en de Nederlandse NV tot een Europese vennootschap, de SE. Bamberg: “Als echte Europese onderneming willen we graag ook een Europese uitstraling, maar het is een ingewikkeld en juridisch ingrijpend traject.” Anne den Oudsten zet hier vooral de schouders onder. Bamberg: “Er zijn nog maar weinig SE’s, Allianz en Porsche zijn de bekende voorbeelden. Er zijn nog weinig incentives, en qua medezeggenschap is het erg lastig omdat lidstaten van de EU op dit punt sterk verschillen. Op sommige punten moet het wiel nog echt worden uitgevonden.”
Ook ‘Europees’ is het vertalen van de SEPA-regelgeving in de contracten, vooral op het gebied van veiligheid en zekerheid. Marketing speelt een grote rol vanuit het business-to-business karakter van de onderneming, M&A is nog belangrijker: Italië is dus al bijna ‘aan boord’ en thans wordt gekeken naar andere potentiële partners in Europa.
Litigation
Los van de bread and butter-arbeidszaken bij de kantonrechter zijn er geen procedures. In de Interpay-tijd ontstond een conflict met sigarettenfabriek BAT over de implementatie van een age key in de Chipknip – het kwam niet van de grond wegens ondermeer politieke onduidelijkheid – wat leidde tot enkele schadeclaims van de kant van BAT. Die zaak kwam, nog voor het ontstaan van Equens, terecht bij Currence, huidig merkeigenaar van onder andere PIN en Chipknip.
Preferred Suppliers
Sinds de fusie met de Duitsers ligt het accent binnen de organisatie op synergie en efficiëntie, hetgeen bij de Legal afdeling leidde tot een beauty contest voor advocatenkantoren. Dit leidde tot een mini-panel van vier kantoren: Kennedy van der Laan en Van Benthem & Keulen in Nederland en Taylor Wessing en Graf von Westphalen in Duitsland. Dit panel doet de ‘gewone lopende zaken’. Voor de ‘superzaken’, zoals advisering over de SE en het Italiaanse M&A traject, is Linklaters het kantoor dat werd gekozen door de aandeelhouders. Peter Riemer zit in Amsterdam aan de knoppen. Dit account kaapte Linklaters weg voor de neus van NautaDutilh, dat nog wel de fusie met de Duitsers deed.