Advocatenkantoren staan ten aanzien van witwassen materieel niet onder toezicht. De kans dat een advocatenkantoor wordt gecontroleerd bedraagt gemiddeld slechts 0,6%. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer in het rapport Bestrijden witwassen en terrorismebestrijding dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Gebrek aan capaciteit bij toezichthouder Bureau financieel toezicht (Bft) en ook justitie is het hoofdprobleem, aldus de toezichthouder.
Ten aanzien van notarissen ligt het percentage iets hoger: 1,7%. “Voor andere groepen meldingsplichtige instellingen die onder toezicht van het Bft staan, zoals advocatenkantoren en kantoren van registeraccountants en administratieconsulenten, is deze kans zelfs kleiner dan 1,7% (gemiddeld 0,6%),” aldus de rekenkamer. Het Bft had in de periode 2005-2006 slechts één toezichthouder op 2.481 kantoren.
Jaarlijks wordt er in Nederland € 18,5 miljard witgewassen. De ambities en beloftes van achtereenvolgende kabinetten staan in geen verhouding tot de geleverde prestaties, aldus de Rekenkamer. Groningen en Twente steken gunstig af bij de rest van het land: daar bestaat een controlekans van 20%. In alle andere politiedistricten is de kans miniem tot zelfs nul (Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid).
Hoger beroep BOA
Orde van de dag meldde vorige week dat de Bond van Ondernemende Advocaten (BOA) in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de Haagse rechtbank waarin de verordening Wid/Wet MOT van de Orde verbindend werd geacht. De BOA wil een eind maken aan de controle door advocaten-auditors op de naleving van de WID/Wet MOT.
De BOA vindt het toezicht op de naleving van de WID/Wet MOT geen Ordetaak. Volgens voorzitter Frans van Velsen procedeert zijn vereniging in het algemeen advocatenbelang. De BOA vindt dat de beslissing minimaal op hofniveau zou worden gegeven. De zaak staat op de rol in november.