Haarlemse advocaten die weigeren de formulieren te gebruiken voor het elektronisch aanbrengen van zaken, krijgen hun papieren binnenkort “onherroepelijk terug, met alle risico’s van dien voor de zaak die de advocaat behartigt”. Dat zegt Esther Pikavet van de rechtbank Haarlem in het Jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak. Zij wil geen inzicht geven in precieze omvang van de groep weigeraars, maar het zijn er “velen”.
Het gebruik van de formulieren hangt samen met de afschaffing van het procuraat met ingang van 1 september van dit jaar. Dat betekent dat alle ruim 15.000 advocaten zelf, dus zonder tussenkomst van een procureur, bij rechtbank of hof kunnen procederen. Het arrondissement Haarlem was een proeftuin voor de Pilot Elektronisch Berichtenverkeer.
Pikavet, zij is hoofd van de administratie van de civiele sector bij de rechtbank Haarlem en projectleider Pilot Elektronisch Berichtenverkeer, stelt dat de groep weigerende advocaten de zaken nog met oude formulieren aanbrengt: “Zij zullen ook snel moeten overgaan op de uniforme werkwijze die straks in het hele land zal gelden. Bij de rechtbank Haarlem kunnen zijn binnenkort rekenen op fors tegengas.” Ze kan nog geen precieze datum hangen aan de strenge benadering, maar zegt dat dit ruim vóór 1 september zal zijn.
Minder nieuwe zaken
Uit het jaarverslag blijkt verder dat de Rechtspraak in 2007 te maken kreeg met een daling van het aantal nieuwe zaken. Gemiddeld was deze daling 2 procent. Het aantal afgehandelde zaken bleef nagenoeg gelijk. Door de lagere instroom was de productie 2 procent lager dan afgesproken met de minister van Justitie.
De doorlooptijden bleven in grote lijnen gelijk, maar werden hier en daar korter. Dat gold vooral voor de procedures handelszaken bij de sector civiel, de strafzaken bij de meervoudige kamer en de voorlopige voorzieningen bij de Centrale Raad van Beroep.
Door de lagere instroom waren er minder inkomsten dan verwacht. De Rechtspraak sloot het jaar 2007 af met een verlies van 5,4 miljoen euro: minder dan 1 procent van het budget. Het eigen vermogen van de Rechtspraak nam af tot 35 miljoen euro. De werklast daalde met 1 procent, de kosten stegen met 4 procent. Het productiviteitscijfer was als gevolg daarvan 5 procent lager dan in 2006. Het aantal rechters nam ondanks de gedaalde werklast licht toe. Dat bood ruimte om, zoals voorgenomen, meer te investeren in kwaliteit.
Ruimere herzieningsprocedure
De Raad voor de Rechtspraak is van mening dat de herzieningsprocedure bij de Hoge Raad moet worden verruimd. Hoewel onderzoek door de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken slechts een klein aantal gevallen heeft opgeleverd waarin aanleiding bestond om aan de juistheid van een veroordeling te twijfelen, bestaat behoefte aan een permanente voorziening waar twijfels over afgesloten strafzaken kunnen worden aangebracht.
Dat schrijft de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, mr. F.W.H. van den Emster, in een artikel dat is uitgebracht met het jaarverslag. In het artikel pleit de Raad onder meer voor een verruiming van het novumcriterium: nieuwe wetenschappelijke inzichten of nieuwe onderzoekstechnieken die een ander licht werpen op afgedane strafzaken, moeten aanleiding kunnen zijn voor herziening.
“De zich snel ontwikkelende wetenschappelijke inzichten en technische middelen kunnen leiden tot de conclusie dat, ondanks dat een veroordeling op zichzelf correct tot stand is gekomen, niet meer voor juist kan worden gehouden”, schrijft Van den Emster. De voorzitter laat open hoe de nieuwe voorziening moet worden vormgegeven. Gedacht kan worden aan het inrichten van een bijzondere kamer die met de beslissing hierover wordt belast.