‘Dit is de zeventiende verdieping van de Stibbe-toren’
Stibbe heeft een bijzondere positie in Londen vanuit de alliantie met het topkantoor Herbert Smith. Het Engelse kantoor is ‘lid’ van de chasing pack, de vijf City-kantoren die de magic circle op de hielen zitten. Naast Herbert Smith zijn dat Simmons & Simmons, Ashurst, Lovells en Norton Rose. Stibbe Londen (8 fee earners inclusief de drie partners waarvan een voor tax) houdt kantoor bij Herbert Smith op Exchange Square tegen Liverpool Station aan. Op een plaza tussen station en kantoor zijn trendy restaurants en wine bars gevestigd. Als er een mooie deal is afgerond, wordt deze daar gevierd. Beneden kun je de treinen zien aankomen en vertrekken.
Door Micha Kat
Londen als facilitator
Ook Derk Lemstra en Hans Witteveen, twee resident partners van het kantoor, zijn er vaak te vinden. Witteveen (gespecialiseerd in financieringen en private equity-transacties) werd vorige week door Stibbe van New York naar Londen overgebracht om het groeiende belang van the City nog maar eens te onderstrepen. Lemstra zit in Londen vanaf 2005 en is hoofd van de capital markets-groep van Stibbe.
Witteveen: “Hier is de business, je moet hier zitten. Amerikaanse partijen komen ook en masse naar Londen met hun advocaten. Op presentaties van banken en zo zie je hier mensen lopen van alle delen van de wereld. Dat noemen we wel het ‘Wimbledon-effect’: Londen heeft het mooiste tennistournooi ter wereld, maar je ziet zelden of nooit een Engelsman in de finale. Londen is de grote facilitator. Als je goed bent, mag je hier meedoen. In die zin lijkt het wel een beetje op New York. Ook voor onze jonge advocaten is het daarom heel interessant om hier een tijd te zitten. We hebben dan ook een rouleersysteem waardoor we regelmatig medewerkers de mogelijkheid kunnen bieden om hier een aantal jaar te werken.”
Top notch-werk
Stibbe bedient dezelfde soorten cliënten als NautaDutilh en De Brauw Blackstone Westbroek. Investeringsbanken die vaak een ‘Nederlandse’ deal financieren worden van advies voorzien evenals private equity-huizen die hun zinnen hebben gezet op een Nederlandse target. Ook beursgenoteerde ondernemingen die werken aan een ‘Nederlandse’ fusie of overname dan wel een capital markets-transactie plannen behoren tot de clientèle. Een voorbeeld daarvan is TomTom die zijn aandelen ook ging aanbieden in de Verenigde Staten. Lemstra: “Dat doen we samen met Herbert Smith waar ze ook Amerikaanse securities lawyers in huis hebben.” Ook in de beursgang van TomTom alsmede in die van TomTom’s toeleverancier TeleAtlas en die van Wavin werkte Stibbe samen met Amerikaanse securities lawyers van Herbert Smith.
De alliantie met Herbert Smith zorgt dus voor veel top notch-werk. Witteveen: “Samen met Herbert Smith adviseerde Stibbe het Indiase TaTa over de overname van Corus waarvan het vroegere Hoogovens onderdeel uitmaakt. Door de alliantie met Herbert Smith kunnen we ook Engels recht aanbieden en snel schakelen wat weer van belang is voor capital market-transacties. In die zin zijn we goed te vergelijken met de andere topkantoren. We krijgen natuurlijk wel minder werk van andere Engelse kantoren, dat is logisch. Voor Amerikaanse kantoren geldt dat niet, daar krijgen we dus wel veel werk van.”
Hans Witteveen werkt thans voor een Amerikaans private equity-huis aan een acquisitie-financiering van een target met ‘Nederlandse assets’. Lemstra (‘het is begrijpelijkerwijs heel vertrouwelijk, kan er echt niet meer over zeggen’) is bezig met een openbaar bod op een Nederlands beursgenoteerd bedrijf waarbij hij optreedt voor de bieder en vliegt morgen naar Nederland om te werken aan een IPO in Amsterdam van een Nederlands bedrijf. Lemstra: “Die deal heeft op zichzelf niets met Londen te maken, we werken met ons team volledig geïntegreerd.” Witteveen: “Ik werk bijvoorbeeld ook nog door aan enkele zaken die in New York spelen.”
Innovatieve fondsen
Stibbe vestigt extra aandacht op de buitenlandse beleggingsfondsen (vaak ‘Guernsey-fondsen’ genoemd naar de registratie op het Kanaal-eiland) die een notering krijgen in Amsterdam op Euronext en vaak in Londen als cliënt worden geworven. Ook bij NautaDutilh kwamen deze fondsen reeds ter sprake. Het gaat vaak om innovatieve fondsen met (in het geval van Stibbe) namen als MW Tops en Boussard & Gavaudan die uitsluitend voor institutionele beleggers interessant zijn. Bij dergelijke floatations (beursgangen) vindt Lemstra die dan optreedt voor de fondsen De Brauw (Amsterdam) vaak tegenover zich die op haar beurt de beursgang begeleidt. De beurzen van Londen en Amsterdam concurreren fel om deze fondsen genoteerd te krijgen. Dit zal onder meer leiden tot een versoepeling van de regels in Londen. Witteveen: “Toch wordt regelgeving steeds belangrijker. Je bent er voortdurend op aan het studeren. Dat is ook van belang bij het onderhouden van de contacten met je relaties, want die gaan er vanuit dat je altijd helemaal op de hoogte bent.”
Fysiek aanwezig
Ook de Stibbe-partners benadrukken het belang van de ‘fysieke aanwezigheid’ in Londen voor de acquisitie. Puur ’technisch gezien’ zou het werk ook in Nederland gedaan kunnen worden. Dat gebeurt deels ook, want de partners vliegen voortdurend op en neer naar Amsterdam. “We noemen het hier niet voor niets de 17e etage van de Stibbe-toren”, lacht Lemstra. Witteveen: “Het blijkt voor je networking toch heel wat uit te maken of je 0031 moet draaien om contact te leggen of niet. Je moet de mensen met wie je zaken doet gewoon af en toe zien en met ze lunchen.”