Bij wijze van experiment mogen advocaten vanaf volgend jaar resultaatsafhankelijke beloningen afspreken in letselschadezaken. Hiermee is het College van Afgevaardigden (CvA) deze week akkoord gegaan. Het experiment zal vijf jaar duren en gaat op 1 januari 2014 in.
Dergelijke afspraken maken met cliënten is nu nog verboden. Met de opheffing van het verbod voor vooralsnog uitsluitend letselschadezaken, wil de Orde onderzoeken of op deze manier meer rechtzoekenden hun recht kunnen halen. Er zijn regels verbonden aan het experiment: de beloning voor het winnen van een zaak kan enkel een hoger uurtarief zijn. Zodoende mag de advocaat geen percentage van de opbrengst ontvangen. De maximale beloning voor de advocaat mag niet hoger zijn dan 25% van de opbrengst van de zaak voor de cliènt. Daarnaast mag de letselschadeadvocaat voortaan ‘no cure, no pay’-afspraken maken met een cliënt. Ofwel: die hoeft de advocaat niets te betalen als de zaak wordt verloren.
Met deze methode wil de Orde het risico verkleinen dat advocaten onredelijk hoge vergoedingen vragen in letselschadezaken – zoals een percentage van enkele tonnen na slechts enkele uren werk -of dat zij hun eigen belang voor dat van de cliënt laten gaan. Algemeen deken Jan Loorbach licht de keuze voor het experiment met uitsluitend letselschadezaken toe in een persbericht: “Er is een kwetsbare cliëntengroep die aangewezen is op deze beloningsvorm. Die konden niet bij de advocatuur terecht en nu dus wel. Eigenlijk neemt de advocatuur hier gewoon zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.”