In het kader van de Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2014 interviewden we zes business developers en individuele advocaten over business development in de advocatuur. In de loop van het jaar plaatsen we deze interviews ook op Advocatie. Deze week Ernst-Jan Louwers van Louwers IP|Technology Advocaten. “Ik denk dat advocaten niet langer in de weg moeten staan, maar juist moeten helpen zoeken naar mogelijkheden die ondernemers verder brengen. Dus niet blijven hangen in obstakels.”
Door Lucien Wopereis
Eigenlijk was het gebrek aan business development voor Ernst-Jan Louwers de reden om voor zichzelf te beginnen. Hij werkte bij een groot kantoor, maar miste het ondernemen. Om die reden startte hij zijn eigen nichekantoor in intellectuele eigendom en (informatie)technologie. “Bij een groot kantoor moet je met een nieuw idee eerst door allerlei gremia heen, en als dat klaar is, dan is het momentum eigenlijk alweer voorbij. Hier kunnen we veel sneller schakelen.”
Louwers begon in 2006 samen met Marianne Korpershoek Louwers IP|Technology Advocaten, een Eindhovens nichekantoor gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht/reclamerecht, IT-/internetrecht, privacyrecht en commerciële contracten. Daarvoor werkte hij bij AKD, het Amerikaanse Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, en daarna weer bij AKD, vanaf 1993 als partner. Vanaf 2003 was hij voorzitter van de vakgroep IE/IT.
Hij had naar eigen zeggen “de rit op het pluche kunnen uitzitten”, maar voelde daar uiteindelijk niet voor. “Ik verdween met mijn specialisme eigenlijk achter de façade van het kantoor. Ik wilde weer met bevlogenheid en passie werken, met het gevoel van ‘samen de schouders eronder’. Dat miste ik. Dat heeft ook te maken met de schaal: toen ik in 1986 begon bij het kantoor, zaten er in Rotterdam acht advocaten, in totaal waren dat er dertig advocaten werkzaam. Toen ik weg ging, waren dat zo’n 250, en werkten er in totaal 500 mensen. Ik voelde mij niet meer thuis bij die omvang.”
Het belangrijkste obstakel voor Louwers: de stroperigheid die nu eenmaal gepaard gaat met grote organisaties. “Ik wil met slagkracht opereren, en goed kunnen inspelen op de wensen van de markt. Dat doe je door nieuwe trends en kwesties voortijdig op te pikken, en altijd voorop te lopen. Wij doen met ons kantoor nu mee in de Eredivisie van juridisch Nederland.”
Concrete voorbeelden van wat dat inhoudt, meespelen in de Eredivisie: je op televisie presenteren als een juridisch specialist op het gebied van de Cloud. Meteen de juridische gevolgen van 3D-printen in kaart brengen, en jezelf met dat onderwerp op de kaart zetten als dé specialist, onder meer door blogs, lezingen op netwerkbijeenkomsten en televisieoptredens. Dezelfde methode wordt gehanteerd bij andere onderwerpen, zoals de inkoop van ICT, de gevolgen van big data, de juridische aspecten van open source en e-books. “Wie op kantoor welk onderwerp oppakt, dat regelen we on the fly aan de hand van ieders speerpunten. We sparren heel veel met elkaar, we lunchen iedere dag met zijn allen. We zijn constant in dialoog, dat verrijkt enorm.”
Business enabler
Wat ook meehelpt: Louwers IT zit in Eindhoven, de stad die zichzelf als voorloper op het gebied van technologie en design profileert, werkterreinen met veel en uiteenlopende intellectuele eigendomsrechten. Ook elders in Nederland worden klanten bediend: bedrijven, rijksoverheid, lagere overheden en zorginstellingen. Louwers geeft wel toe dat de afgelopen jaren niet gemakkelijk zijn geweest. “De crisis heeft uiteraard gevolgen voor onze klanten, en daar voelen wij op onze beurt de gevolgen van. Maar ik heb goede hoop dat het dieptepunt voorbij is. Partijen zoeken elkaar weer op en smeden allianties in open innovatie en co-creatie.”
Om tegemoet te komen aan de financiële wensen van klanten, bedient Louwers zich van een scala van alternatieve beloningsarrangementen. Vaste prijzen, strippenkaarten, inkopen tegen korting: het kan allemaal. “Ongeveer 60% van ons advieswerk gaat al tegen een vaste prijs of een bandbreedte, en bij contracten is dat circa 70%. Bij procedures zijn alternatieve beloningssystemen nog steeds lastig. Soms kun je een procedure wel uiteenrafelen in blokjes, maar vaak gaat dat ook niet. In die gevallen ben je nog op uurtje factuurtje aangewezen.”
Louwers wil nog meer groeien naar de rol van risico-manager, of business enabler. “Van oudsher zien juristen natuurlijk vooral beren op de weg. Ik denk dat advocaten niet langer in de weg moeten staan, maar juist moeten helpen zoeken naar mogelijkheden die ondernemers verder brengen. Dus niet blijven hangen in obstakels.”
Probleem is wel dat veel cliënten nog niet zo ver zijn. Die staan doorgaans pas op de stoep als de problemen zich al ruimschoots hebben aangediend. Preventief juridisch advies, er zijn er nog niet veel instellingen en bedrijven die daarvan de noodzaak inzien, geeft Louwers toe. Juist daarom zoekt zijn kantoor de dialoog over trends en ontwikkelingen. “Die benadering wordt gezien als vernieuwend en is een breuk met de wijze van werken van de traditionele advocatuur.”
Louwers voorziet een mooie toekomst voor nichekantoren. “Natuurlijk zal er ruimte en toekomst zijn voor grotere advocatenkantoren met een duidelijk profiel, zowel nationaal maar vooral ook internationaal. De middelgrote kantoren, zeker zonder heldere focus, zouden het weleens zwaar te verduren kunnen krijgen. “Nichekantoren zijn perfect gepositioneerd voor de netwerkeconomie van nu en de toekomst: lean and mean, met een duidelijk profiel en strakke focus.”
U kunt de Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2014 bestellen via de bestelknop