In een momenteel lopende deal tussen de Leuvense bierbrouwer Anheuser-Busch InBev en de Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo heeft nieuwe, intelligente coderingssoftware het werk van advocaten goeddeels overgenomen.
De brouwer van onder meer Stella Artois en eigenaar van het Amerikaanse Budweiser bracht onlangs via Amerikaanse dochteronderneming Constellation een bod uit op de resterende aandelen van de Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo (producent van o.a. Corona). Voor circa 20 miljard dollar (9,15 dollar per aandeel) worden alle Amerikaanse activiteiten van Grupo Modelo verkocht. AB InBev had de helft van de Mexicaanse aandelen reeds in handen. Een Amerikaanse rechtbank keurde de deal eind vorige maand goed. De afronding van de nieuwe transactie wordt verwacht in juni, melden meerdere Vlaamse media.
Normaliter stort een gigantisch team aan advocaten zich in zo’n geval op het regel voor regel doorspitten van de vele duizenden pagina’s aan data, cijfers en documenten. Dat liep bij deze megadeal anders: The Wall Street Journal meldt dat een kleiner clubje advocaten namens Constellation het grootste deel van de door de Amerikaanse justitie vereiste documenten simpelweg invoerde in een coderingsprogramma – een stuk voorspellende software -, dat zo is ontwikkeld dat het relevante informatie meteen eigenhandig kan herkennen. De Amerikaanse overheid en Constellation zelf gaven hiervoor toestemming.
Het aanleveren van alle benodigde informatie bij de Amerikaanse rechtbank – enkele honderdduizenden documenten in dit geval – kostte zodoende niet alleen minder tijd, maar bovenal veel minder contractadvocaten. En dus minder geld. “Een operatie die ons anders 4 à 5 miljoen dollar had gekost, kan op deze manier voor 1 tot 2 miljoen dollar worden uitgevoerd”, zegt advocaat Warren Rosborough namens Constellation.
De Amerikaanse toezichthouder op effectenverkeer (SEC) staat deze manier van werken toe, maar heeft nog geen harde regels voor het gebruik van coderingssoftware en durft ook nog niet te zeggen hoe vaak het gebruikt wordt. Onder Amerikaanse advocaten heerst enige scepsis over het idee dat computerprogramma’s zulk complex juridisch werk zomaar zouden kunnen vervangen. “Want een zaak leer je juist goed kennen door de vele documenten die er zijn grondig te bestuderen”, zegt een jurist in de krant. “Als coderingssoftware die functie overneemt, hoe moeten wij dan nog bijleren?”