De Hilversumse notaris Harm ten Broecke is uit het ambt ontzet door de Kamer voor het Notariaat Arnhem-Leeuwarden wegens een langdurig negatieve liquiditeits- en solvabiliteitspositie van zijn kantoor De Haas Ten Broecke. De notaris en zijn kantoor stonden al enkele jaren onder toezicht van een stille bewindvoerder en van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat stelt dat het kantoor intussen ‘technisch failliet’ is.
De beslissing van de Kamer voor het Notariaat dateert reeds van begin mei, maar werd deze week pas gepubliceerd. Uit de uitspraak blijkt dat de financiële positie van zowel het kantoor als van Ten Broecke privé in 2015 nog verder kon verslechteren, ondanks de stille bewindvoering sinds eind 2012 en verscherpt toezicht door het BFT. De notaris moest maandelijks rapporteren aan het bureau. Intussen kampt het kantoor met ‘zorgwekkende belastingschulden’. ‘De notaris lijkt zich onvoldoende bewust van de ernst van deze situatie’, aldus de kamer.
Zijn privévermogen is intussen sterk negatief (bijna 400.000 euro), mede als gevolg van het met verlies moeten verkopen van een gerestaureerd woonhuis. Een restauratiefonds dat nog geld van de notaris tegoed heeft, heeft inmiddels executoriaal beslag laten leggen op het kantoorpand van De Haas Ten Broecke.
Ten Broecke zelf kreeg in de periode 2008-2011 viermaal een schorsing opgelegd, blijkt uit het Register notariaat. Vorig jaar mocht hij wegens drie beslissingen van de Kamer voor het Notariaat ruim vier maanden zijn beroep niet uitoefenen, wat volgens hem negatieve gevolgen heeft gehad voor zijn kantoor: voor het eerst werd er verlies geleden.
‘Het risico dat het handelen en nalaten van de notaris het vertrouwen dat aan het notariaat in de rechtsbedeling is opgedragen kan schaden, is dermate groot dat de kamer een langer voortzetten van de notariële praktijk door de notaris niet voor haar verantwoording wil nemen,’ zo motiveert de tuchtrechter het besluit tot ontzetting uit het ambt.
Het Parool meldt dat Ten Broecke momenteel nog mag doorwerken als notaris: hij is in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de Kamer voor het Notariaat.