Wederom is er in korte tijd een voormalig Bureau voor Rechtshulp failliet gegaan. Dit keer gaat het om Rechtshulp Oost Advocaten met 30 advocaten en vijf vestigingen in het oosten van het land. Sinds januari 2004 waren de vier stichtingen Bureaus voor Rechtshulp in het hofresort Arnhem gefuseerd en in november 2005 werd Rechtshulp Oost, later Bolwerk advocaten, geprivatiseerd.
Wat is er mis gegaan en hoe nu verder? Een interview met bestuurslid Liesbeth den Teuling.
In de advocatuur is het al bijzonder dat er een advocatenkantoor failliet gaat, maar dat er in één jaar tijd drie voormalige stichtingen Bureaus voor Rechtshulp met vele verschillende kantoren failliet verklaard worden is toch wel heel bijzonder! Eind oktober 2007 berichtte advocatie.nl al over de sluiting van een aantal kantoren van Rechthulp Zuid advocaten. Na een korte periode van voorlopige surseance van betaling zijn ook zij per 28 november 2007 officieel failliet verklaard door de rechter.
Oorzaak
“Ja, je vraagt je inderdaad af hoe het kan. De oorzaak van het faillissement is vergelijkbaar met het faillissement van Vest advocaten in Dordrecht en Rechtshulp Zuid advocaten”, legt Liesbeth den Teuling, bestuurslid van Bolwerk advocaten uit.. “De vier stichtingen hadden hun fusie nog niet geïmplementeerd toen zij in november 2005 werden geprivatiseerd. Al het personeel ging mee over met behoud van hun rechtspositie. Er ontstonden in oost vijf vestigingen met mensen die elkaar niet overal goed kenden en daarnaast lagen de vestigingen ver uit elkaar. We zaten ook in mooie, maar dure panden. Dat moet wel verdiend worden en de marges in de sociale rechtshulp zijn klein. Daarbij is ook het verloop en het ziekteverzuim te hoog geweest. We hebben te weinig tijd gekregen om de exploitatie sluitend te krijgen en het zag er niet naar uit dat ons dat volgend jaar wel zou lukken.”
Verantwoordelijkheid
“De stichtingsvorm, waarbij alle kantoren van elkaar afhankelijk waren is door het oude bestuur gekozen. Omdat de bestuursleden werkzaam bij de stichting geen advocaten waren, is in november 2005 het oude bestuur afgetreden om plaats te maken voor het huidige bestuur bestaande uit advocaten. In mei 2006 vertok ook nog de directeur. Er is in wel in september 2006 een financieel manager aangetrokken, maar uiteindelijk heeft dit niet mogen baten.
Er zijn grote fouten gemaakt, maar er is niemand meer verbonden aan de stichting die daarvoor ter verantwoording kan worden geroepen.”
Doorstart
“Per 15 december maken vier van de vijf vestigingen officieel een doorstart in de vorm van een maatschap. Er zijn gelukkig geen cliënten in de kou komen te staan. Alle dossiers zijn overgedragen. Van de 30 advocaten gaan er 17 advocaten verder op deze vier locaties. Zeven advocaten in Enschede, vijf in Zutphen, drie in Almere en twee in Zwolle. De advocaten in Zwolle verhuizen naar een andere pand. De vestiging Arnhem sluit. De andere advocaten hebben een andere kantoor gevonden of stoppen in de advocatuur”, aldus Den Teuling.