Strafrechtadvocaat Peter Plasman heeft in zijn strijd tegen de Postcodeloterij de samenwerking gezocht met civiel advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Mocht de zaak rond de Miljoenenjacht-kandidaat die vijf miljoen euro misliep inderdaad uitlopen op een rechterlijke procedure, dan zal Alberdingk Thijm de spelkandidaat bijstaan. Voor nu zetten de advocaten in op een voorlopig getuigenverhoor, waarin ook presentatrice Linda de Mol als getuige zou moeten optreden.
Plasman ontfermde zich in november vorig jaar over de Miljoenenjacht-deelnemer, nadat die tijdens de opnames op de beruchte rode knop drukte en zo een bod van de bank ter waarde van 125.000 euro accepteerde. Achteraf zei de deelnemer dat hij helemaal niet had willen drukken en bleek de hoofdprijs van vijf miljoen euro in zijn koffer te zitten. Het viel Plasman op dat de betrokken notaris meerdere rollen heeft en dat er daags na de uitzending een spelregel was toegevoegd: drukt de kandidaat op de knop, dan stopt het spel direct.
Alberdingk Thijm aarzelde niet lang toen Plasman, die zocht naar een civiel advocaat voor de zaak, hem benaderde. “Het is een fascinerende procedure met enkele principiële vragen,” zegt hij desgevraagd. “Was het op de knop drukken een uiting van zijn wil of toch een reflex onder de druk van een zenuwslopend spelletje? Dat is een juridische vraag waarbij de meeste civilisten hun vingers zouden aflikken. Het raakt het hart van het civiele recht.”
De advocaat zei vorig jaar bij de oprichting van zijn nieuwe kantoor Bureau Brandeis te willen vechten ‘in maatschappelijke zaken waar ik heilig in geloof.’ Hoe past de Miljoenenjacht-kwestie rond een individu die zijn prijs misloopt in dit streven? “Ik vind het een heel relevante zaak, in de zin dat de burger in dit verband beschermd moet worden tegen grote, machtige organisaties. Natuurlijk is er in dit geval een duidelijk particulier belang, maar het maatschappelijk belang overstijgt dit ruimschoots.”
Spijtoptant
De afgelopen maanden is er geregeld schriftelijk gecorrespondeerd met de Postcode Loterij en tv-producent Endemol, laat Plasman weten. “De wederpartijen nemen inmiddels het opmerkelijke standpunt in dat er bij mijn cliënt helemaal geen sprake was van een vergissing, maar dat hij achteraf spijt heeft gekregen van het accepteren van het aanbod van de bank. Hij is in hun ogen een gewone spijtoptant. We zijn zodoende niet nader tot elkaar gekomen.”
Endemol heeft Plasman, Alberdingk Thijm en hun cliënt wel in de gelegenheid gesteld om het ruwe beeldmateriaal van de programmaopnames terug te kijken. Dat gebeurt nog deze week, waarna de advocaten van plan zijn een voorlopig getuigenverhoor te entameren, een van de strategieën om meer bewijs te verzamelen. “Het idee is om in ieder geval cliënt, zijn echtgenote, de notaris en Linda de Mol te horen over de exacte gang van zaken tijdens de opnames.”